Kitekintő

Közös vállalatot alapított a Daimler Truck AG és a Volvo Group

A haszongépjármű-ágazat két meghatározó európai szereplője, a Daimler Truck AG és a Volvo-csoport múlt tavasszal jelentette be, hogy közös vegyesvállalatot hoznának létre hidrogén üzemanyagcellás hajtásláncok kifejlesztésére, azzal a céllal, hogy az évtized végére sorozatgyártásra alkalmassá tegyék a környezetbarát technológiát. Az erről szóló előzetes megállapodást 2020 áprilisában kötötték meg a felek, a végleges szerződés aláírásával pedig tavaly novemberben kötelezték el magukat a közös cég megalapítása mellett. A Cellcentric névre keresztelt leányvállalat létrejöttét hivatalosan végül március elején jelentették be, miután a gazdasági versenyhivatal is áldását adta az ügyletre. 

A Daimler-csoport az elmúlt két évtized során üzemanyagcellás hajtásokra szakosodott részlegének, Daimler Truck Fuel Cell GmbH-nak köszönhetően jelentős tudást és szakértelmet halmozott fel a hidrogén alapú hajtásrendszerek terén. A stuttgarti konszern ezt a fejlesztési tevékenységét és az eddig szerzett tapasztalatokat egy új szervezeti egységbe, a Cellcentric GmbH néven működő közös vállalatba vonta össze és helyezte át – ennek a felét vásárolta meg a Volvo Group, mintegy 600 millió euróért. A két járműipari konszern által létrehozott, 50-50%-ban tulajdonolt közös vállalat teljesen önálló entitásként működik, amelyen belül a két cégóriás együtt fejleszti és gyártja majd a hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásláncokat a jövő autóbuszaihoz és teherautóihoz. Az együttműködés értelmében a Daimler és a Volvo osztozik a szaktudáson és az üzemanyagcellás rendszerek előállításával járó költségeken, ugyanakkor minden más területen továbbra is piaci versenytársak maradnak.

A közös vegyesvállalat központja a Daimler Truck Fuel Cell GmbH főhadiszállásaként szolgáló németországi Nabernbe került, míg a szériagyártásnak Németország mellett Kanada is otthont ad majd. Az első sorozatgyártásra érett termékek az újdonsült partnerek tervei szerint az évtized második felében jelenhetnek meg a piacon.

Címlapkép: Daimler Truck AG

Címkék