Kitekintő, Magazin

Teherautó- és buszgyártó részlegének 35%-át tartaná meg a Daimler AG

A Daimler még idén februárban  jelentette be, hogy a konszern felügyelőbizottsága és igazgatósága a tehergépjármű, illetve autóbusz üzletágának leválasztását tervezi az anyacégről, és megkezdi az előkészületeket a Daimler Truck AG tőzsdére viteléhez. A Daimler haszongépjármű érdekeltségének tőzsdei debütálása után a Daimler Truck Holding AG önálló vállalattá alakulna át, független menedzsmenttel, vállalatirányítással, ideértve egy független felügyelőbizottsági elnököt is.  A tervezett szétválás részleteit a 2021. október 1-én megrendezésre kerülő rendkívüli közgyűlésén mutatják be a Daimler AG részvényeseinek, és ha a részvényesek jóváhagyják a spin-off tervezetet, akkor a tranzakció és a Daimler Truck tőzsdei bevezetése még 2021 év vége előtt megvalósulna. 

A spin-off, azaz az anyacégtől való leválás és a tőzsdei debütálás eredményeként a Daimler Truck jelentős többségi részesedése arányosan a Daimler részvényeseinek tulajdonába kerülne. Amennyiben a társaság közgyűlése rábólint a tőkepiaci műveletre, a Daimler AG 35%-os kisebbségi részesdést tartana fenn haszongépjármű-gyártó üzletágában, amelyből 5%-os részesedést a Daimler Pension Trustra ruházna át. Az év végére tervezett kiválást követően a Daimler AG részvényesei, akik minden második Daimler-részvényük után kapnak egyet az új vállalat részvényeiből, 65%-os részesedéssel bírnak majd a Daimler Truck Holding részvénytársaságban, amelyet ezután független társaságként fognak jegyezni a tőzsdén. A Daimler AG nem gyakorolna meghatározó befolyást az új cégben, ezt egy dekonszolidációs megállapodás garantálna majd.

A teherautó- és buszgyártó részleg leválasztása után a Mercedes-Benz Cars & Vans és a Daimler Trucks & Buses külön jogi személyekként, egymástól függetlenül működne tovább. A szerkezeti átalakítás eredményeként a Daimler AG-t 2022. február 1-től Mercedes-Benz Group AG-re keresztelnék át, hangsúlyozva, hogy a vállalat a jövőben kizárólag a Mercedes-Benz, a Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach és Mercedes-Benz EQ márkák gyártására kíván fókuszálni. A szétválasztásnak köszönhetően a két társaság képes lesz különböző vevői csoportokra koncentrálni, és így hatékonyabban és sikeresebben is működni.

A Daimler AG haszongépjármű-gyártó részlege a világ legnagyobb teherautó- és buszgyártó vállalata, piacvezető pozícióval rendelkezik Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is. A Daimler Truck AG teherautó-gyártó üzletága  83 ezer, buszgyártó üzletága pedig 17 ezer embert foglalkoztat világszinten, s a Mercedes-Benz, a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas, a BharatBenz, a Freightliner és a Western Star márkákat foglalja magába. A Daimler Trucks & Buses divízió 18,7 milliárd euró árbevételt ért el a 2021-es pénzügyi év első 6 hónapjában, kamat- és adófizetés előtti eredménye pedig 1,9 milliárd eurót tett ki.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék