Kitekintő

Befutottak Darmstadtba a HEAG legújabb eCitarói

Augusztus 27-én 11 darab szóló és 13  csuklós kivitelű Mercedes-Benz eCitarót helyezett üzembe a darmstadti székhelyű HEAG mobilo GmbH közlekedési vállalat, ezzel a társaság egy újabb jelentős lépést tett zöld stratégiájának megvalósítása felé. A közlekedési cég ugyanis 2025-ig szeretné elérni, hogy a közel 80 darabot számláló buszparkja kizárólag tisztán elektromos hajtású járművekből álljon. A fuvarozó autóbusz-flottájának elektromos alapokra helyezését az elmúlt évben kezdte meg, ekkor a közlekedési társaság egy korábbi beszerzés eredményeként öt darabot állított forgalomba a „csillagos márka” villanybuszának szóló verziójából a HEAG mobibus nevű leányvállalatának járatain.

A HEAG legújabb szerzeményeinek megvásárlásáról még tavaly szeptemberben született megállapodás a Daimler Buses leányvállalatával, az EvoBus GmbH-val. A megrendelés teljes költsége megközelítőleg 16 millió euró (átszámítva közel 5,8 milliárd forint), amihez a német szövetségi kormány 8,9 millió euróval járult hozzá. A Darmstadt és a darmstadt-dieburgi járás viszonylataira érkezett 24 darabos erősítésnek köszönhetően a darmstadti cég autóbusz-flottájának 36%-a lett tisztán elektromos hajtású. A HEAG szerint, ha a társaság a teljes  buszparkját elektromosra cseréli, akkor évente 2,5 millió liter üzemanyag elégetésétől és mintegy 6 600 tonnányi szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg Darmstadt és környékének levegőjét.

Mindkét kivitel esetében egy 12 modulból álló, 396 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag került a buszokba, amelynek köszönhetően a szólók – a segédberendezések használatától függően – akár 230-240 kilométert, a csuklós testvéreik pedig 170-190 kilométert lesznek képesek megtenni egy feltöltéssel. A cég eddig beszerzett,  valamint a közeljövőben beszerzésre kerülő villanybuszai 8,4 MW-nyi töltési teljesítménnyel gazdálkodhatnak, melyhez 56 darab 150 kW-os Heliox OC 150 kW töltőberendezést helyeztek üzembe. A töltési infrastruktúra működtetéséhez  két transzformátorállomást is telepíteni kellett.

Ami az utasteret és a biztonságot illeti, a járművekbe a házon belül gyártott Mercedes-Benz City Star Eco utasülések kerültek, s a felszereltségből nem maradthattak ki az USB-csatlakozók és a biztonsági kamerarendszer sem, ami szóló kocsiknál alapvetően négy, a csuklósoknál pedig hat beltéri térfigyelő egységből áll, továbbá egy első forgalomfigyelő-, valamint egy tolatókamerával egészül ki. A belső hőmérsékletért  hőszivattyús, CO2 hűtőközeges klímaberendezés felel, a szellőzőberendezésekbe aktívszűrős antivírus-filtereket is beépítettek, az oldalfalon lévő légbefúvókat pedig pollenszűrővel is ellátták.  A gépkocsivezetők munkáját a Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszerek is segítik.

Fotók: Daimler Buses

Címkék