Kitekintő

Falujáró eCitarókat állított forgalomba a német VLP busztársaság

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány délnyugati részén szolgáltató Verkehrsgesellschaft Ludwigslust-Parchim mbH (VLP) közlekedési társaság 45 darab Mercedes-Benz eCitaro villanybuszt állított forgalomba nemrégiben a régió helyközi közösségi közlekedésében; s bár a németeknél nem példa nélküli az ilyen hajtásmóddal szerelt autóbuszok városközi forgalomban való alkalmazása, de eddig akkora mértékben mint a VLP, egy német helyközi közszolgáltató sem fejlesztette gépparkját villanybuszokkal. A  teljes beruházás 34 millió euróba került, ennek az összegnek közel felét a társaság saját forrásból biztosította, a másik felét pedig a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Minisztérium állta.

 

A VLP 172 viszonylat üzemeltetéséért felelős a tartományban, feladatait pedig mintegy 200 autóbusszal látja el, melyek egynegyede a mostani beszerzésnek köszönhetően már tisztán elektromos hajtású. Annak érdekében, hogy a flotta valóban zöld legyen, a buszok töltésére használt energia kizárólag megújuló forrásból érkezik a társaság telephelyeire, amelyeken összesen 49 plug-in töltőberendezés várja az autóbuszokat. Az eCitarók leszállítása mellett a Daimler Buses biztosította az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát is, s a töltéskezelés is a megrendelés részét képezte, a töltési folyamatokat a berlini IVU Traffic Technologies által kifejlesztett szoftverrel figyelik és ellenőrzik.

Mivel a villanybuszokat elsősorban „falujáró”, vidéki vonalakra szánta a VLP, a kocsikat nagy hatótávot lehetővé tevő, 6 modulos,  378 kWh összkapacitású Bolloré BlueSolutions lítium-polimer (LMP) kémiát használó akkumulátorcsomaggal rendelték meg a gyártótól. Az egyenként 63 kWh kapacitású és 450 kg tömegű LMP modulok nem tartalmaznak folyadék halmazállapotú elektrolitot, s a gyártó pont emiatt előszeretettel hivatkozik rájuk szilárdtest-akkumulátorként. Érdekesség, hogy ennél a megoldásnál nincs szükség az akkumulátor szokásos hűtésére, viszont van egy hátránya is: mivel az áramot közvetítő ionok nem folyadékba, hanem szilárd fóliába vannak ágyazva, az energiatárolónak állandóan biztosítani kell a 80 °C-os üzemi hőmérsékletet, vagyis fűteni kell éjjel-nappal, álló helyzetben, töltéskor és kisütéskor egyaránt, máskülönben „belefagy” a töltés az akkumulátorba. Tehát  az akkumulátorok hőmérsékletének fenntartásához a járműveket folyamatosan töltőn kell tartani, a fűtés energiafogyasztása viszont minimális a töltés energiafelvételéhez képest. Az energiatárolók feltöltése, mivel az LMP technológia nem tolerálja a nagy töltési teljesítményt, kizárólag hagyományos plug-in módszerrel történhet, maximum 105 kW teljesítménnyel és 150 A-rel.

A teljes flotta forgalomba helyezését egy hosszabb tesztidőszak előzte meg, melynek során az első példányok a VLP elvárásai szerint teljesítettek, esetenként egyszeri feltöltéssel és 85%-os DoD (depth of discharge) lemerítéssel több mint 300 kilométert is képesek voltak megtettni a helyközi fordákon.  A kocsik éves futásteljesítményét 50-60 ezer kilométerre becsüli a busztársaság.

Az autóbuszok kétajtós kivitelben, házon belül gyártott Mercedes-Benz Inter Eco Star helyközi utasülésekkel, filccel burkolt oldalfallal és USB-csatlakozókkal ellátott utastérrel érkeztek. A gépkocsivezetők munkáját a fűthető-hűthető vezetőülés és az elektromosan állítható napfényroló, illetve belső visszapillantó tükör mellett tolatókamera, a vezetési stílushoz egyéni javaslatokat adó Eco Driver Feedback (EDF) vezetésértékelő program, továbbá radaralapú Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti.

Címkék