Magazin

Augusztusban Kaposváron és Veszprémben is elindul a Zöld Busz Mintaprojekt

Jövő hónapban újabb két városban, nevezetesen Kaposváron és Veszprémben is elindul a Zöld Busz Program villanybuszok gyakorlati kipróbálását szolgáló kezdeményezése, erősítette meg korábbi értesülésünket a Zöld Busz Projektiroda. A demonstrációs mintaprojekt részeként mindkét település 1-1 elektromos autóbuszt lát majd vendégül egy négyhetes tesztüzem keretében. A tavaly elstartolt, eredetileg 9 állomásosra tervezett mintaprojektnek Kaposvár már a kezdetektől fogva része volt, Veszprém viszont, Szolnokhoz és Sopronhoz hasonlóan, utólag kapcsolódik be a kormányzati programba.

A demonstrációs mintaprojekt kaposvári, valamint veszprémi állomásával kapcsolatos megkeresésünkre a Zöld Busz Projektirodától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy augusztus elején Kaposváron egy MAN Lion’s City 12 E elektromos autóbusz áll forgalomba a Zöld Busz Mintaprojekt keretein belül. Emellett közölték azt is, hogy Veszprém is bekapcsolódik a kezdeményezésbe, erre tervezetten augusztus második felében kerül sor. Azt azonban egyelőre nem tudtuk meg, hogy a program mely minősített partnerének bemutatóbusza tűnik majd fel a királynék városának helyi viszonylatain.

Rákérdeztünk arra is, hogy a Zöld Busz Program május 31-én zárult pályázati felhívására érkezett támogatási kérelmek értékelése milyen szakaszban tart és mikorra várható azok elbírálása. Érdeklődésünkre közölték, hogy a 11 benyújtott, mintegy 18,4 milliárd forint összértékű finanszírozási kérelem értékelése jelenleg is folyamatban van, döntés leghamarabb július végén születik a pályázatok támogathatóságáról, a támogatási szerződések megkötésére pedig a tervek szerint  augusztusban fog sor kerülni. Amennyiben az összes pályázat kedvező elbírálásban részesül, akkor Győrbe 13, Székesfehérvárra 12, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, Szegedre 8, Egerbe 6, Veszprémbe 5, Miskolcra 8, Pécsre 8 és Budapest vonzáskörzetébe 40 villanybusz érkezne. Emellett 4 önjáró trolibusz beszerzése is megvalósulhat a programban, ezek a járművek, amint azt korábban megírtuk, Szeged helyi közlekedését segítik majd.

Címlapkép: MAN SE

Címkék