Július 30-ig jelentkezhetnek a buszgyártók a Zöld Busz Mintaprojekt pályázatára

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében szereplő Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Mintaprojekt keretében első körben 2020. július 30-ig lehet pályázni a demonstrációs mintaprojekt megvalósítási pályázatára. 

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program első lépéseként indult el a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált projekt tapasztalatgyűjtési lehetőséget nyújt a helyi személyszállítási közszolgáltatás ellátásáért felelős önkormányzatok és az általuk feladatellátás céljából megbízott közszolgáltatók számára elektromos buszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, menetrendbe állítása terén. A projektben a pályázó buszgyártó vállalkozások – a pályázat lebonyolítását végző Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. közvetítésével – térítésmentesen elektromos buszokat adnak használatba a kedvezményezett önkormányzatoknak és közlekedési közszolgáltatóknak.

Zöld jelzés

A Zöld Busz Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására. A program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával.

A Mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembe helyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást. A finanszírozási mintaprojekt keretében a Magyar Állam 800 millió forint támogatást nyújt a városok helyi közlekedésének fejlesztése céljából új, elektromos meghajtású buszok, valamint önjáró trolik beszerzésére, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjére. Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 800 millió forint keretösszegű forrás áll rendelkezésre minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen, demonstrációs célú elektromos busz megjelenítésre.

A pályázatra magyar, továbbá az Európai Gazdasági Térségben fiókteleppel vagy kereskedelmi képviselettel bíró külföldi, buszgyártással vagy buszok kereskedelmével foglalkozó vállalkozások jelentkezhetnek. A nyertes pályázók minősített partneri címet szereznek, amely referenciát biztosíthat számukra, hogy később a Zöld Busz Programban is részt vehessenek. Korábban úgy értesültünk, hogy a Komáromban összeszerelő üzemet működtető kínai BYD kész megmérettetni magát a Zöld Busz Mintaprojekt pályázatán, továbbá a hazánkban piacvezetőnek számító Credobus is jelezte már részvételi szándékát, így ez a két buszgyártó várhatóan a jelentkezők között lesz majd.

Forrás: Zöld Busz Projektiroda

Címkék