Kitekintő

Egyajtós ingázóbusszal bővül a Mitsubishi Fuso kínálata

Újabb kivitellel gyarapodott a Mitsubishi Fuso városi-elővárosi típuscsaládja, a Japánban nagy népszerűségnek örvendő Aero Star sorozat. A Mitsubishi személyautós részlegével ellentétben a Daimler-csoporthoz – azon belül is a Daimler Trucks Asia divízióhoz – tartozó haszonjármű-gyártó nemrég egy sűrűn beülésezett, mindössze egyetlen utasajtóval szerelt változatot dobott piacra a típusból, amelyet főként magánüzemeltetőknek ajánl a gyémántos márka.

Ez az ajtókiosztás a pontból-pontba jellegű felhasználást támogatja. A légkondicionáló tetőegysége Denso vagy Mitsubishi Heavy Industries gyártmány lehet

A Mitsubishi Fuso elsősorban városi alkalmazásra szánt modellje június óta 11 450 mm hosszú egyajtós kivitelben is rendelhető, mégpedig 785 mm szabad nyílású, kétszárnyú harmonikaajtóval. Ez a mifelénk gyakorlatilag már elfeledett ajtómechanizmus Japánban egyébként mostanság reneszánszát éli, április óta a Mitsubishi Fuso távolsági típusain is elérhető opcióként. Az Aero Star legújabb kivitelét a gyártó sűrű városi forgalom helyett munkásszállító- és transzferjáratokhoz, valamint iskolabusznak ajánlja, ehhez igazodik az utastér viszonylag egyszerű berendezése is. Az ilyen jellegű busztípusokra mostanában komoly igény mutatkozik a japán vásárlók részéről. Mivel ebben a kategóriában az alacsonypadlós konstrukció sem feltétlenül elvárás, az új ingázóbusz egylépcsős kivitelben készül – a szigetországban egyébként városi forgalomra is vásárolnak ilyen buszokat még napjainkban is. A mellső tengely vonala mögött egy újabb lépcsőfok húzódik, innentől viszont a padló teljesen sík, ami viszonylag szabad variálhatóságot tesz lehetővé az utastérben.

Az alacsony belépésű mellett egylépcsős változatban is készül az Aero Star, a korábbi kétlépcsős verzió viszont a legutóbbi modellfrissítéssel búcsúzott

Az új kivitel elsősorban a beltéri specifikációs lehetőségek terén jelent kínálatbővítést, műszaki tekintetben nincs érdemi különbség a jelenlegi formájában 2014 óta kínált kétajtós városi változathoz képest. A tervezők fő célja ezúttal az ülőhelyek számának maximalizálása volt, ez pedig a jármű méreteihez képest sikerült is: már alapesetben is 49 utasülés jár a buszhoz (ez 15-tel haladja meg az azonos hosszúságú városi kivitelét), ami a Japánban megszokott, utasfolyosóra behajtható kiegészítő szükségüléseket is megrendelve további 10 férőhellyel bővíthető. Az üléssorok közötti területet szabadon hagyva ugyanitt 24 állóhely áll rendelkezésre, így a buszvezetőt is beleszámítva az egyajtós Aero Star összesen legfeljebb 74 személyt szállíthat.

Még a japán sztenderdekhez képest is egyszerű kialakítású az utastér

Bár a koronavírus-járvány a világ nagy részén már csillapodóban van, a pandémia hatása továbbra is tetten érhető a buszgyártók által kínált extrák listáján – nincs ez másként az olimpiára készülő Japánban sem. Az ajtóhoz lábbal működtethető kézfertőtlenítő-adagoló is került, az egyébként nyitott vezetőfülke utasfolyosó felőli oldalára, illetve hátfalára pedig átlátszó plexi paravánokat szereltek fel a fertőzések elleni védekezés céljából. A most bemutatott, helyközi jellegű Aero Star már alapkivitelben is sötétített oldalüvegezéssel készül, a biztonsági felszereltségben pedig a járművezető rosszulléte esetén akár az utasok által is működtethető Emergency Driving Stop System (EDSS) vészfékrendszer is megtalálható. A végsebességet az elektronika 60 km/h-ban korlátozza, ezért a japán előírások értelmében a busz nem haladhat autópályán vagy gyorsforgalmi utakon a szigetország területén.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Mitsubishi Fuso

Címkék