Kitekintő

Tovább finomodik a Mitsubishi Fuso Aero Star

Japánban a személyautókhoz hasonlóan az autóbuszok szegmensében is a helyi márkák a megkérdőjelezhetetlen uralkodók, csak elvétve sikerül beférkőznie külföldi gyártónak is a meglehetősen sajátos és zárt helyi belpiacra. A szigetország egyik vezető haszongépjármű-gyártója, a kontinensünkön jobbára csak közepes méretű teherautóiról ismert Mitsubishi Fuso most kicsit megkésve bemutatta az egyik legkelendőbb japán városi autóbusztípus, az Aero Star sorozat 2017-es adaptációját.

A Mitusbishi Fuso húzómodelljének szerepét betöltő Aero Star típuscsalád valóságos ikonnak számít a japán piacon, aktuális generációját kisebb módosításokkal és folyamatos műszaki korszerűsítéssel 1996 óta szinte változatlan formában gyártják. A jobbkormányos típus Japánon kívül Ausztráliában is kapható, mifelénk viszont jobbára csak a nagy sikerű Midnight Club autós játéksorozatból lehet ismerős. A legutóbbi, 2014-es modellfrissítés keretében új homlokfalat kapott a típus, ekkora horderejű formai újítás után pedig szinte már magától értetődő, hogy a derék japán mérnökök megpihentek egy kicsit és ezúttal csak a biztonságnövelés és a gazdaságosság jegyében nyúltak a sikeres típushoz.

Európai szemmel nézve meglehetősen sajátos formavilág jellemzi a Mitsubishi Fuso városi típusát

A 2017-es év újdonságát az immár a szériafelszereltség részét képező bal oldali holttérfigyelő kamera és a hozzá csatlakozó műszerfali LCD-kijelző jelenti, melyet látszólag igencsak sebtiben biggyesztettek oda a kissé rusztikus hatású középkonzolra a tervezők. A bal oldali visszapillantó tükör alá szerelt kamera a busztól balra eső területet figyeli, a kapott képet pedig az említett kijelzőn jeleníti meg, csökkentve ezzel a holtteret és növelve a biztonságot. A mostantól alapáron járó rendszer különösen akkor jön jól, ha a jobb oldalon helyet foglaló buszvezető a sok utas miatt nehezen látja be a jármű bal oldalát kanyarodáskor, illetve Y-kereszteződésekben vagy -fordulókban.

A holttérfigyelő kamera a bal oldali visszapillantó tükör alatt, illetve az általa szolgáltatott kép

A legfrissebb kiadás megfelel a jelenleg érvényben lévő helyi károsanyag kibocsátási előírásoknak, átlagos üzemanyag-fogyasztása pedig immár 5%-kal kedvezőbb az autóbuszokra vonatkozó japán előírásokban megadott irányértékeknél.

A hátfal a jelenleg futó nemzedék 1996-os bevezetése óta változatlan

Az új kivitelek értékesítését október 11-én kezdte meg a Mitsubishi Fuso, összesen ötféle, 10,25 és 11,45 méter közötti hosszváltozatban. Teljes hosszban alacsonypadlós verzió továbbra sincs a kínálatban, arrafelé ez nem szokás. Az esélyegyenlőség szempontjából a maximumot jelentő alacsony belépésű (low entry) variáns mellett továbbra is a helyi kínálat részét képezi az 550 mm-es padlómagasságú egylépcsős kivitel is, sőt, utóbbiból kínál nagyobb hosszválasztékot a japán cég. Az Aero Star sorozat tagjait egységesen hathengeres, 7,545 literes, 270 lóerős (199 kW) turbódízel motorokkal és hatfokozatú Allison automataváltóval szereli a gyártó.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Mitsubishi Fuso

Címkék