Kitekintő

Tíz eCitarót állít forgalomba a francia Métropole Rouen Normandie

A Daimler-csoport elektromos autóbuszaival erősíti az északnyugat-franciaországi Métropole Rouen Normandie a régió közösségi közlekedését: a Felső-Normandia székhelyét, Rouent és további 70 francia települési önkormányzatot magába tömörítő Métropole Rouen Normandie összesen 10 darab szóló kivitelű Mercedes-Benz eCitarót vásárol a német buszgyártó francia leányvállalatától, az EvoBus France-tól.

A rouen-i nagyvárosi régió közösségi közlekedéséért is felelős érdekközösség nemrégiben ítélte oda a Daimler Truck AG francia leányvállalatának a 10 darab villanybusz leszállításának lehetőségét, miután a csillagos márka lett a befutó a járművek beszerzésére irányuló európai uniós közbeszerzési eljárásban. Az autóbuszok 2021 nyarán fognak forgalomba állni az Astuce közlekedésszervező vonalain. A régióban több, mint 200 autóbusz teljesít szolgálatot, a járművek évente közel 18 millió hasznos kocsikilométert tesznek meg. Az Astuce hálózatán most jelennek meg első alkalommal elektromos hajtású autóbuszok.

A megállapodás értelmében 8 kocsi az újgenerációs, 12 modulból álló, 396 kWh összkapacitású, Akasol gyártmányú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal érkezik majd. A fennmaradó két eCitaro esetében az energiatárolásról már az előbbinél jóval nagyobb modulonkénti kapacitást biztosító, a francia Bolloré BlueSolutionstől származó nagy energiasűrűségű és élettartamú, a sajtóanyagokban „szilárdtestként” emlegetett 7 modulos lítium-metál-polimer (LMP) akkupakk gondoskodik, amely összesen 441 kWh villamos energia tárolását teszi lehetővé. Az NMC akkumulátorral szerelt kocsik – a segédberendezések használatától függően –  230-240 kilométert lesznek képesek megtenni egyetlen feltöltéssel. Az LMP akkucsomag a Daimler közlése szerint egész napos zavartalan üzemet biztosít, mindazonáltal a gyártó óvatosan csak a téli hatótávolságot adta meg, amely 200 kilométernél is több lehet.

A 12 135 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós, 2-2-2 ajtóelrendezésű elektromos autóbuszok mozgatásához szükséges vonóerőt a már jól ismert ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros portálhíd szolgáltatja majd – a beépített villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye itt is egyenként 125 kW, míg maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm lesz. A járművek töltése hagyományos plug-in töltőberendezéssel, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd. A buszokon két csatlakozó interfész kap helyet, ezek egyike a Mercedes-Benzre jellemző módon a mellső tengely fölé, a másik pedig a járművek hátuljában kerül elhelyezésre.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Truck AG

Címkék