Kitekintő

BYD villanybuszokkal gyarapodik a DB Regio Bus flottája

Viszonylag kis darabszámú, ám jelentős presztízsértékkel bíró megrendelésnek örülhet a BYD, első alkalommal vásárol ugyanis a kínai gyártó termékeiből a német állami vasúttársaság (Deutsche Bahn, DB) autóbuszos divíziója, a DB Regio Bus. A frissen tető alá hozott keretszerződés az első lépésben szállítandó öt darab, 12 méter hosszú villanybuszon kívül további példányok lehívására is lehetőséget ad 2021 folyamán.

A ma már Nyugat-Európa nagy részén otthonosan mozgó BYD-nak ez a második megrendelése Németországból a tavaly októberben teljesített, összesen 22 darabos bochumi, illetve gelsenkircheni szállítás után. A DB Regio Bus megrendelésére készülő első öt villanybusz a Baden-Württemberg tartománybeli, közel 40 ezer lakosú Ettlingen városában kezdi majd meg szolgálatát, a tervek szerint még az idei év második felében.

Az üzlet érdekességét a megrendelő személyén kívül az adja, hogy először bizonyíthat éles körülmények között az eBus típuscsalád legújabb generációjának szóló kiadása, amelyet a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon mutatott be a kínai gyártó. Bár korábbi változathoz képest kívülről jóformán csak a szögletesebbre rajzolt tetőbox és az egyszerűsített oldalborítás jelent eltérést, a lemezek alatt, illetve mögött lényeges módosítások történtek: ezekbe a továbbfejlesztett vázszerkezetű kocsikba már a BYD új, nagyobb hatótávot garantáló, immár 422 kWh összkapacitású akkumulátorcsomagja kerül. Szintén friss fejlesztésnek számít az energiahatékony légkondicionáló, a jármű főbb elektromos komponenseit összefogó „6 az 1-ben” kontroller és a BYD-nél FleetLink névre hallgató, a járművek üzemi paramétereit valós időben monitorozó flottamenedzsment szolgáltatás, a beltérben pedig a iF Design Award zsűrijének elismerését is kiérdemlő megoldások köszönnek majd vissza.

A DB Regio Bus jelenleg Németország egyik legnagyobb autóbuszos közszolgáltatója, a cég zászlaja alatt összesen több, mint 11 500 autóbusz közlekedik közel harminc különböző busztársaságnál.

Címlapkép: BYD Europe

Címkék