Kitekintő

Újabb hibrid Solarisokkal gazdagodott Szatmárnémeti

Amint arról már portálunkon beszámoltunk, a Solaris nyerte el Szatmárnémeti 11 hibrid autóbusz beszerzésére meghirdetett busztenderét még 2019-ben. A 12 méter hosszú hibrid Urbinók megrendelésével párhuzamosan egy olyan keretmegállapodás is született a Solaris és a város között, amely lehetővé tette további 4 darab szóló és 2 darab csuklós hibrid Urbino megvásárlását is, így végül összesen 17 darab hibrid “tacskó” érkezett Szatmárnémetibe. 

A megrendelt járművekből 13 példányt már tavaly átadott a lengyel buszgyártó, a fennmaradó 2 szóló és 2 csuklós kocsi pedig ebben a hónapban érkezett meg rendeltetési helyére. A hibrid járműveket beszerzése európai uniós forrásból valósult meg. Az erdélyi városnak az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 2014-2020 által nyújtott uniós strukturális alapokat kezelő kormányprogram, a Regionális Operatív Program (ROP) 2014-2020-as keretéből közel 37,2 millió lej értékű támogatást sikerült lehívnia, melyhez a település 660 ezer lej önrésszel járult hozzá.

A buszok mozgatásáról a BAE Systems HybriDrive nevű soros hibrid hajtásrendszere gondoskodik, amely a 12 méteres változat esetében egy 120 kW-os villanymotorból és egy 4,5 literes, 210 lóerős (151 kW) Cummins B4.5E6D210H dízelmotorból áll, a csuklós kocsiknál pedig egy 6,7 literes, 300 lóerős (221 kW) Cummins B6.7E6D300H erőforrás és egy 160 kW csúcsteljesítményű villanymotor együttműködése biztosítja a mozgási energiát. A buszok a Stop-and-Go rendszer révén képesek rövid ideig zéró emissziós üzemmódban is működni, azaz a megállókban tartózkodás ideje alatt, illetve elinduláskor a rendszer a dízelmotort kikapcsolja, kizárólag a villanymotorra hagyva az autóbusz és a segédberendezések, mint például a légkompresszorok, szervokormány stb. működtetését. A rendszer köztes energiatárolóként 0.82 kWh kapacitású szuperkapacitás-modulokat használ, melyek kimerülése után a generátorként szolgáló dízelmotor automatikusan bekapcsol, biztosítva ezzel az autóbusz zavartalan mozgását. Soros hibrid kialakításról lévén szó, ebben a konfigurációban a belső égésű motor és a kerekek között nincs közvetlen mechanikai kapcsolat, az optimális üzemi tartományban működtetett dízelmotor egy generátort hajt meg – a Solaris szerint a környezetbarát rendszer alkalmazásával akár 20%-os tüzelőanyag-megtakarítás érhető el egy hagyományos hajtással szerelt, azonos méretű városi autóbuszhoz képest.

A szóló Urbinók 96 ember szállítására alkalmasak, fedélzetükön 31 ülő- és 65 álló utasnak jut hely, a csuklósok pedig összesen 45 ülő- és 100 állóhellyel rendelkeznek. Mindkét kivitel felszereltsége a légkondicionáló mellett külső-belső fedélzeti kamerarendszert, tolatókamerát, utastájékoztató-rendszert, valamint teljes külső-belső LED-es világítást és utasszámláló berendezést is magába foglal.

Fotók: Kereskényi Gábor

Címkék