Kitekintő

A Daimler Buses és a Volvo is kihagyja az idei Busworld kiállítást

Az európai buszgyártás két emblematikus szereplője, a Daimler Buses és a Volvo is lemondta részvételét a 2021-es Busworld Europe kiállításon. Az autóbuszos világ egyik legrangosabb nemzetközi eseményét jelentő seregszemlét jelen állás szerint október 9. és 14. között rendezik meg Brüsszelben. 

Természetesen mindkét cégóriás hivatalosan a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzettel indokolja a távolmaradást. Közleményeik szerint nem szeretnék kockáztatni vásárlóik, munkatársaik, beszállítóik és a kiállítás látogatóinak egészségét, ezért döntöttek úgy, hogy eltekintenek az idei szerepléstől. Az Európában a Mercedes-Benz és Setra márkákkal fémjelzett Daimler Buses sajtóosztálya a svéd bussmagasinet.se szakportál kérdésére megerősítette, hogy a cégcsoport nem vesz részt a 2021-es Busworldön, „igazodva a korábbi évektől alapvetően eltérő külső jelekhez”. Hasonlóképpen nyilatkozott Joakim Kenndal, a Volvo buszgyártó divíziójának sajtófőnöke is: a svédek ugyancsak járványügyi megfontolásokkal magyarázzák a részvétel visszamondását, hozzátéve, hogy a fertőzésveszély ideje alatt különösen odafigyelnek arra, hogy milyen formában találkoznak ügyfeleikkel és más partnereikkel, és természetesen bíznak a helyzet mielőbbi jobbra fordulásában.

Képünk a 2017-es Busworldön készült – az idei kiállításon biztosan nem láthatjuk a Daimler Buses termékeit

Mint ismert, tavaly a járványhelyzet miatt a páros évek legnagyobb európai haszonjárműves témájú rendezvényének számító hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás is elmaradt, a gyártók a 2020-as évre szánt újdonságaikat jellemzően az online térben mutatták be. Az idén októberben esedékes brüsszeli Busworld expót a szervezők korábbi közleménye szerint megtartják, bár kérdés, hogy ez akkor is így marad-e, ha a nagy kiállítók közül később további cégek is inkább a távolmaradás mellett döntenek. Más buszgyártók ugyanakkor már jelezték, hogy gőzerővel készülnek a show-ra, a VDL például a tervek szerint itt mutatja majd be a Citea típuscsalád alapoktól újragondolt következő generációját.

A pandémia által teremtett bizonytalanság nem kíméli kisebb, alapvetően egy adott országra korlátozódó rendezvényeket sem: e téren a legfrissebb hír, hogy 2022 áprilisára halasztják az idei berlini BUS2BUS vásárt, idehaza pedig a zsámbéki Busexpo szakkiállítás és Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia szervezői jelezték még decemberben, hogy az elmúlt évhez hasonlóan 2021-ben sem tartják meg a rendezvényt.

Címkék