Magazin

Használt Ikarus EAG E91-eseket vásárolt a lengyelországi Jasło városa

Több, mint 13 évvel a nagy múltú gyáregység megszűnését követően továbbra is akad vevő a mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbuszgyár utolsó termékeire: a BKV után ezúttal a 36 ezer lakosú délkelet-lengyelországi kisváros, Jasło közlekedési vállalata szerzett be három darab Ikarus EAG E91-es midibuszt, a típus egyik utolsó mentsvárának számító Norvégiából.

A három midibusz egy használt járművekre kiírt tender keretében érkezett az MKS Jasło társaság flottájába. A pályázati felhívás 2006-os évjáratú, vagy annál fiatalabb, legfeljebb 9 méter hosszú és 3,1 méter magas, maximum 45 fős befogadóképességű (ebből 20 ülőhely), legalább 140 lóerős (103 kW), Euro 4-es vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt midibuszok megajánlását írta elő. További elvárás volt egyebek mellett a balesetmentes előélet, a korróziómentes alváz, illetve, hogy a buszok rendelkezzenek kerekesszékes utasok számára fenntartott területtel, átlagos tüzelőanyag-fogyasztásuk pedig ne haladja meg a 25 liter/100 km értéket. A közbeszerzésen végül a különjáratok üzemeltetésével és használt buszok kereskedelmével foglalkozó, niepołomice-i székhelyű Limes-Tour cég lett a befutó, Norvégiából behozott Ikarus EAG E91-es midibuszokkal, darabonként nettó 75 000 lengyel złoty, azaz átszámítva valamivel több, mint 6 millió forintos vételáron kínálva a járműveket. A szállítási szerződést november 27-én írták alá a felek, december 15-én pedig a buszok már meg is érkeztek új szolgálati helyükre.

A most Lengyelországba költöző E91-esek egyike még eredeti rendeltetési helyén (Fotó: Richard Simons)

Az ily módon gazdát cserélő midibuszok mindegyike Rába alvázra épül, eredetileg a Norvégia északi részén található Bodø városában szolgáltak a Nordlandsbuss AS zászlaja alatt. Érdekesség, hogy ugyanettől a cégtől érkezett haza annak idején a Sedulitas-Pro Kft. által kísérleti jelleggel villanybusszá átalakított E91-es is. A most Lengyelországba került példányok az Ikarus EAG norvég forgalmazójánál, az RSA-nál (Rutebileiernes Standardiserings-Aksjeselskap) kezdték karrierjüket – ez vállalkozás a magyar buszgyártó leghűségesebb partnerei közé tartozott, 2002 és 2007 között összesen 44 darab E91-est és további 16 darab E13-as midi turistabuszt rendeltek az Egyeditől.

A jövevények Jasłóba érkezéséről a transinfo.pl weboldal számolt be. A lengyel szakportál 2008-as évjáratúként hivatkozik a buszokra, ez azonban nyilvánvalóan téves adat (ennek ellenére több hazai, magát szakmainak beállító médium is csont nélkül átvette), hiszen idehaza köztudott, hogy az utolsó Ikarus EAG autóbuszok 2007. december 11-én hagyták el a mátyásföldi gyárat. Az mindenesetre valóban igaz, hogy a kései E91-esek közül kezd most új életet három kocsi a Kárpátok túloldalán fekvő lengyel városkában. A buszok megérkezését az alábbi videóban örökítették meg az utókor számára:

Az egyelőre eredeti, fehér fényezésükben tündöklő E91-esek Jasłóban a 179-es, 180-as és 181-es pályaszámokat kapták. Az előbbi két, E91.55 kivitelű kocsi benne volt abban az utolsó, 20 darabos szériában, amelyet az akkori többségi tulajdonos, az Irisbus szándékai ellenére gyártottak le 2007-ben az év elején leállított, de az RSA nyomására ideiglenesen újraindított gyáregységben. A két szóban forgó midibusz 2007 szeptemberében készült, kívülről jól felismerhetők a korábbi E91-esekétől kis mértékben eltérő hátfalról. Kiszállításukat követően viszonylag sokáig parkoltak az RSA-nál, a fellelhető adatok szerint csak 2009-ben helyezték forgalomba őket. A harmadik E91-es a rangidős a trióból, ez az E91.54 altípusba tartozó kocsi 2006-ban gördült le a gyártósorról. Bár a mostani tenderkiírás legalább az Euro 4-es emissziós norma teljesítését követelte meg, az E91-esek közül gyárilag mindössze egyetlen példány készült ilyen erőforrással, így elképzelhető, hogy a buszok utólagos átalakításban részesültek norvégiai pályafutásuk során.

Címlapkép: Mr. Den/busphoto.eu

Címkék