Magazin

Utasforgalomban a BKV „hazatért” Ikarus EAG E91-esei

A héten már menetrend szerinti forgalomba is kimerészkedtek a BKV használtan beszerzett, frissen honosított Ikarus EAG E91 midibuszai. A hét közepéig csak tesztüzemben, utasok nélkül közlekedő járműveket néhány élelmes fotós már korábban lencsevégre kapta, néhány napja pedig már az utazóközönség is kipróbálhatja a magyar fővárosban most először megjelenő típust.

A Móricz Zsigmond körtéren forgolódik a második számú ex-rigai E91-es Holló Attila felvételén

Mint ismert, hamarosan öt darab használtan vásárolt Ikarus EAG E91-es áll forgalomba a BKV kis utasforgalmú és/vagy midibuszokat igénylő viszonylatain. A sors fintora, és egyúttal sokat elmond a magyar buszgyártás elmúlt két évtizedéről és a hazai közösségi közlekedés jelenlegi állapotáról is, hogy Ikarus EAG egyik legnagyobb exportsikereket elérő típusa közel 13 évvel gyártásának beszüntetése után mutatkozhat be a magyar fővárosban. Egy korabeli anekdota szerint a 2000-es évek elején a BKV elöljárói még a típus fővárosi tesztelésébe sem egyeztek bele, arra hivatkozva, hogy a magyar buszgyártó ezzel tisztességtelen előnyre tenne szert a külföldi konkurenciával szemben. A történet folytatása már jól ismert; a városvezetés hozzáállásának fényében nem meglepő, hogy a típusból újonnan végül egyetlen darab sem került Budapestre. A most bemutatkozó példányok is külföldön kezdték pályafutásukat: eredetileg Lettország fővárosában, a Rīgas Satiksme közlekedési vállalatnál szolgáltak a Volánbusz elővárosi flottaszínével megegyező (RAL 1028 kódszámú) dinnyesárga fényezéssel. A 2000 és 2006 között kiszállított, eredetileg 106 darabos szériából hét kocsi érkezett Magyarországra 2019 végén, az utazóközönség azonban csak öttel találkozik majd közülük: a fennmaradó kettőt alkatrészbányának szándékozik használni a BKV.

A másik hadra fogható E91-es egyelőre csak próbajáratként közlekedik

Bár a hazai szaksajtóban több helyen úgy harangozták be a jövevények érkezését, hogy ezek lesznek a BKV első Ikarus EAG autóbuszai, ez szigorúan véve nem igaz, hiszen a fővárosi közlekedési vállalat már hosszú évek óta rendelkezik egy Ikarus EAG E15-ös távolsági midibusszal is – igaz, ez a kocsi természetesen nem közforgalmú városi, hanem elsősorban belsős, különjárati célokat szolgál, bár tavaly augusztusban például a menetrend szerint közlekedő Budapesti Sétajáraton is feltűnt.

A BKV-nak sikerült az, ami annak idején az egész Irisbus-csoportnak sem: eltüntetni az E91-esek orráról az Ikarus EAG logót…

A szülőföldjükre visszatért E91-esek új tulajdonosuknál az RYH-809-től RYH-813-ig terjedő rendszámmezőt kapják. Valamennyien a kelenföldi autóbuszgarázs állományába tartoznak majd, vázjavítással egybekötött, főegységeket is érintő felújításuk, valamint honosításuk is itt történt. A flotta elhelyezése nem véletlen, információink szerint ugyanis a békeidőben igen jelentős turistaforgalmat lebonyolító 16-os vonalcsaládon (16, 16A, 116) is feltűnhetnek majd az idén immár tizenkilencedik életévüket betöltő midibuszok, egyelőre azonban főként a Móricz Zsigmond körteret a Citadellával összekötő 27-es viszonylaton lehet találkozni velük.

A BKK elvárásaihoz igazított, alacsony belépésű utastér

Az alacsony belépésű midibuszok 19 darab fix rögzítésű és további két lehajtható Vogelsitze utasüléssel, valamint Webasto gyártmányú légkondicionálóval rendelkeznek, különálló egységgel a buszvezető számára. Az Euro 3-as környezetvédelmi besorolású, négyhengeres, 4,25 literes, 170 lóerős (125 kW) Mercedes-Benz OM 904 LA dízelmotorral szerelt járművek a kortárs E91-esekhez hasonlóan Rába B100.50-142 típusú alvázra épülnek, az erőátvitelről 4+1 fokozatú Allison AT545 automataváltó gondoskodik.

Útban a Citadella felé – a BKV kezdetben főleg a 27-es vonalon gyűjti a tapasztalatokat az E91-esekkel

Az első két midibuszt (RYH-809, illetve RYH-810) május közepén vette hivatalosan is állományba a BKV. A buszvezetők kiképzését követően, szerda (május 20.) óta már utasforgalomban is lehet találkozni a FUTÁR alkalmazásban is nyomon követhető régi-új járművekkel, bár úgy tudjuk, egyelőre csak az RYH-810 rendszámú kocsi szállított ténylegesen is utasokat, társa tanuló- illetve próbajáratként rója a köröket. Pillanatnyilag csak az említett két kocsi bevethető, és bár akadnak még műszaki problémák, a buszok napról napra több időt töltenek az utcán. Értesüléseink szerint a soron következő, RYH-811 rendszámú midibusz is előrehaladott állapotban várja már a budapesti bemutatkozást, a napi forgalomra szánt további két E91-es viszont egyelőre üzemképtelen, így a teljes flotta hadrendbe állására még hosszabb ideig várni kell.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Holló Attila

Címkék