Az Ikarus 405-ösök velünk vannak

Nem titok, hogy amikor a Webasto-Molitus-Rába S91-est kipróbáltuk, még úgy álltak a dolgok, hogy ez lesz Budapest új midibusza, függetlenül attól, hogy melyik cég nyeri a tendert. Azóta kiderült, hogy érvénytelennek nyilvánították a pályázatot. Most legalább tudjuk, milyen buszok nem járnak – egyelőre.

Már az sem világos, hogy egy légkondicionálóiról és állófűtéseiről ismert cég miért készítene autóbuszokat. Mondjuk, ha az üzlet bejön, minden eladott buszba kell fűtés, klíma, fűtőradiátor, ajtó, tetőablak, kerekesszék-rámpa – és ezt ők adják. Fix és extra forgalom, Adamis Gábor, a Webasto Hungária ügyvezetője ezzel biztos el tudta adni németországi főnökeinek azt, hogy a magyar leányvállalat miért szögel prototípusokat a műhelyében.

Természetesen az ilyesmi nem megy egyedül.

Az ügyvezetőről hamar kiderül, hogy az Ikarusnál kezdte a pályáját, így volt ismeretsége bőven a szakmában. Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár (Ikarus EAG) 2007-es bezárásakor az ottani gárda az utcára került, velük kezdték a munkát. „Nem az számít, hogy ki birtokolja az Ikarus nevet, a tudást kell birtokolni. Sikerült együtt tartani a csapatot, gyakorlatilag a melóstól a mérnökig” – mondja Adamis Gábor. E gárdából alakult a Molitus Kft., a buszt tervező cég.

Az sem teljesen véletlen, hogy a busz az S91 típusszámot kapta. Az Egyedi E91-ese után biztos nem – és ez a típus nem összekeverendő a Budapesten futó Ikarus 405-ös midibuszokkal. Utóbbiak, ahogy Adamis fogalmaz, nem számítanak az Ikarus legjobb termékének, mára kiöregedtek, a karbantartásuk is messze volt a tökéletestől, ma az is nagy szó, ha saját lábon jutnak vissza a garázsba a műszak végén. Ezzel szemben az E91-esből 260–280 példányt eladtak, főleg külföldre.

Olvassa tovább a cikket az eredeti oldalon!

Címkék