Kitekintő

Marokkóba merészkedik az új MAN Lion’s City

Kereken 100 darab új jármű szállításáról írt alá megállapodást az MAN marokkói képviseletén, a Sefamar cégen keresztül a tazai (Marokkó) székhelyű Foughal Bus társasággal. Az üzlet kiemelt jelentőséggel bír a gyártó számára: a leendő üzemeltető 89 önjáró alváz mellett ugyanis 11 darab komplett Lion’s City 18 csuklós autóbuszt is rendelt, ezzel első alkalommal mutatkozik be Európán kívül az MAN két éve alapjaiban megújult városi-elővárosi típuscsaládja.

A most beszerzésre kerülő autóbuszok a Rabattól 50 kilométerre északra található, bő 400 000 lakosú Kenitra kikötővárosban közlekednek majd. A rendelésállomány nagyobbik részét az MAN RC3 típusjelű, alacsony belépésű önjáró alváz teszi ki – ezekre az Irizar marokkói kirendeltsége, a Skhirat városában működő Irizar Maroc épít majd 12 méter hosszú karosszériát, várhatóan az i3 sorozat egyik változatát. Az ún. Chassis in the box (CIB) kivitelben – azaz részben összeszerelt építőkészlet formájában – szállított farmotoros alvázak 290 lóerős (213 kW) MAN D0836 típusú erőforrással érkeznek, automataváltóval párosítva.

Az MAN alacsony belépésű, állómotoros alváza – egyben szállítva RC2, CIB-kivitelben RC3 néven fut

A kisebb darabszám ellenére termékstratégiai szempontból talán még fontosabb a megrendelés másik, komplett autóbuszokra vonatkozó szakasza. Ennek keretében ugyanis 11 darab újgenerációs MAN Lion’s City 18 csuklós autóbuszt szállíthat a Foughal Bus részére a Volkswagen-birodalomhoz tartozó német cégóriás. Ez nem csak a típus első Európán kívülről érkező megrendelése, de egyúttal ezek lesznek az első készre szerelt alacsonypadlós csuklós MAN buszok is Marokkóban, ahová korábban főként csak járóképes alvázakat szállított az oroszlános márka városi autóbuszokért felelős részlege.

A buszok felszereltségéből a nagy teljesítményű légkondicionáló berendezés mellett a különféle elektronikus sofőrasszisztens funkciók sem hiányoznak majd – ezekre, illetve az ígért kényelmes utasülésekre és bőséges helykínálatra hivatkozva a gyári sajtóanyag már-már luxusszínvonalúként említi buszokat, ami azért barokkos túlzásnak tűnik. Erőforrásként a friss fejlesztésnek számító MAN D1556 dízelmotor 330 lóerős (243 kW) változata szolgál, a váltó itt is automata lesz. A marokkói rendeltetésű buszok európai piacra szánt társaikhoz hasonlóan Lengyelországban, az MAN starachowice-i üzemében készülnek majd, ahol nemrégiben megkezdték a típuscsalád elektromos hajtású változatainak szériagyártását is.

A szerződést Abderrafai El Azzouzi, a Sefamar ügyvezető-helyettese (balra) és Mohamed Mrabet, a Foughal Bus Group vezérigazgatója (jobbra) írta alá

A most megrendelt járműveket az MAN folyamatosan szállítja majd 2021 során a Sefamar közreműködésével. A megállapodás értelmében teljes flotta karbantartását az első öt évben maga a gyártó végzi.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék