Kitekintő

Újabb megrendelés érkezett a Solaris hidrogénbuszára

Újabb üzemeltető iratkozott fel a Solaris tavaly bemutatott hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt városi autóbuszának megrendelői listájára: a Transdev svéd leányvállalata, a Transdev Sverige AB és a Solaris Bus & Coach két darab Solaris Urbino 12 Hydrogen megvásárlásáról kötött megállapodást. A két károsanyag-kibocsátás szempontjából nullemissziósnak tekinthető jármű várhatóan 2021 őszén érkezik meg a svéd Sandviken város utcáira.

A modell legelső, 12 darabos megrendelése a dél-tiroli (Olaszország) Bolzanóból érkezett még tavaly, 2020 első felében pedig két német város, Köln és Wuppertal, valamint szintén a Transdev csoporthoz tartozó holland Connexxion vállalattal kötött megállapodást a hidrogén hajtású típus vásárlásáról. A svéd megrendelésnek köszönhetően 59 darabra gyarapodott a típus rendelésállománya, amely a következőképpen alakul: a Transdev Sverige 2, a bolzanói Società Bus Servizi D`Area (SASA) 12, az RVK Köln 15, a WSW Wuppertal 10, a Connexxion pedig 20 példányt állít forgalomba a lengyel hidrogénbuszból.

Solaris Urbino CNG a svéd X-Trafik Gävle üzemeltetésében – Sandviken hidrogénbuszai is ugyanilyen félyezéssel érkeznek

A tüzelőanyag-cellás hajtásmód az üvegházhatású gázok és egyéb szennyezőanyagok szempontjából zéró emissziósnak tekinthető, a jármű kipufogócsövén keresztül kizárólag vízpára távozik, mely a lezajló elektrokémiai reakció (fordított elektrolízis) termékeként képződik.

A megrendelt buszok energiaellátásáért felelős, 70 kW teljesítményű FCmove-HD típusú tüzelőanyag-cellákat a kanadai Ballard Power Sytems cég szállítja majd, mozgatásukról a jól ismert ZF AxTrax AVE (ZF AVE 130) típusú kerékagymotoros portálfutómű fog gondoskodni. A beépített villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 125 kW, maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm. A buszokban az elsődleges meghajtást a tüzelőanyag-cellából származó villamos energia adja, míg a rendszerben pufferként szolgáló, viszonylag kis kapacitású (29 kWh) Solaris High Power akkumulátor csak másodlagos, támogató funkciót lát el, főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap szerepet. Az autóbuszok mintegy 350-400 kilométert lesznek képesek megtenni a hidrogéntartályok egyetlen feltöltésével – ez a hatótáv egyébként részében már megfelel a hagyományos meghajtású városi/elővárosi autóbuszok napi futásteljesítményének. A tető elején sorakozó öt darab, egyenként 312 liter térfogatú újgenerációs kompozit tartály összesen 36,8 kg-os hidrogén tárolási kapacitást tesz lehetővé.

Minden tartály rendelkezik egy multifunkciós szeleppel; ez a szelep tartalmaz egy sor biztonsági elemet: egy mágnesszelepet, egy magas hőmérsékleten aktiválódó vészszelepet és egy túlterhelési szelepet. Szivárgás esetén a szelepek elzárják a hidrogént, és arról is gondoskodnak, hogy egy esetleges baleset esetén kiszellőztessék a cellákat. A rendszer arra is képes, hogy tűz esetén biztonságosan kieressze a szénszál-erősítésű tartályokban, nagy nyomáson tárolt hidrogént.

A mellső tengely felett elhelyezett kompozit tartályok összesen 1560 liter hidrogéngáz tárolására alkalmasak

Az 2-2-0 ajtóelrendezésű buszok 85 személy szállítására lesznek alkalmasak. A ma már alapvetőnek számító légkondicionáló, a fedélzeti kamerarendszer, a LED-es külső-belső világítást és fejlett audiovizuális utastájékoztató rendszer mellett a buszokból nem hiányoznak majd az olyan kényelmi extrák sem, mint a fedélzeti WiFi és a mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók. A járműveket a megrendelő kérésének megfelelően a skandináv időjárási körülményekhez optimalizált fűtőrendszerrel és főként az észak-európai piacra szánt Solaris autóbuszokhoz kínált, ún. „Busnordic” fantázianevű hőszigetelő csomaggal is ellátják, amely olyan kiegészítéseket tartalmaz, mint a kétrétegű thermopan oldalüvegezés, valamint a fokozott oldalfal-, tető-, illetve kerékjárat-szigetelés.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék