Magazin

Ősszel tizenöt darab új Mercedes-Benz Conecto G áll forgalomba Székesfehérváron

Tizenöt darab új Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz forgalomba állításával kezdődik Székesfehérvár új közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtása – jelentette be szerdán közösségi oldalán a város polgármestere.

Cser-Palkovics András jelezte, hogy a várhatóan ősszel érkező csuklós autóbuszok mellett a projekt keretében átgondolják a bérlet- és jegyrendszert, valamint a menetrendet is. A járművek beszerzési költségét nem a városnak kell állnia, az üzemeltetésük anyagi vonzatait azonban igen, ez évente 88 millió forint többletkiadást jelent majd. Az új beszerzésű autóbuszokat a város helyi közösségi közlekedését biztosító Volánbusz Zrt. állítja forgalomba. Az állami busztársaság, valamint flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. összesen 90 darabot vásárolt a csillagos márka csuklós típusából közel nettó 9,5 milliárd forint értékben. Az új autóbuszok beszerzéséről szóló megállapodást még március elején kötötte meg a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó Inter Traction Electrics Kft.-vel. A mintegy nettó 105 millió forint értékű járművek közül 30 darab a főváros egyes agglomerációs, csuklós autóbuszokat igénylő vonalain, 22 darab Győrben, 15 darab pedig Székesfehérváron teljesít majd szolgálatot. A további 23 busszal az ország vidéki nagyvárosainak helyi közlekedésében találkozhatnak majd az utasok. A nagy befogadóképességű autóbuszok várhatóan még idén forgalomba állnak.

A 90 darab csuklós autóbusz beszerzése része annak a járműpark-megújítási tervnek, amelynek keretében a Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz vásárlását tervezi

Cser-Palkovics András a következő évek egyik legfontosabb feladatának nevezte Székesfehérvár versenyképes, környezetbarát és hatékony közlekedési hálózatának kialakítását, amelyet a gépkocsik számának emelkedése, valamint az önkormányzat környezetvédelmi törekvései is indokolnak. A városvezető rámutatott, hogy 60-70 darab új járműre lenne szükségük, ami rendkívül költséges, ezért a teljes flottacsere biztosan csak évek alatt, fokozatosan lehetséges, s szükség lesz állami, pályázati és önkormányzati forrásokra is.

Megemlítette, hogy sok vonalon elavult csuklós buszok járnak, ezért azokat akadálymentesített, alacsony károsanyag-kibocsátású vagy zéró-emissziójú járművek beszerzésével kívánják leváltani. A szólóbuszok cseréjénél felmerül az elektromos buszok beszerzése is, de azok jóval drágábbak dízel társaiknál.

A polgármester bejelentette azt is, hogy a bérlet és jegyrendszer alapos átgondolása elkezdődött. A cél, hogy mindenki számára elérhető, jobb ár-érték arányú megoldásokat kínáljon a fehérvári buszközlekedés úgy, hogy például jegy- és bérletvásárláshoz több digitális lehetőséget kínálnak. A menetrend átfogó átalakítására addig várni kell, amíg nem készül el a tömegközlekedés új központja, az intermodális csomópont a vasútállomásnál. A csomópont esetében a tervek véglegesítése zajlik, elkészülte után teljesen átrendezi majd a város közlekedési hálóját, az új menetrendnek ahhoz kell igazodnia.

Címlapkép: Daimler Buses, forrás: MTI/MBI

Címkék