Kitekintő

Ötvenöt új Volvo 9400-assal bővül az indiai KSRTC flottája

A Volvo indiai termékpalettája jelentősen eltér a nálunk megszokottól, a svédek más európai buszgyártókhoz hasonlóan a sajátos helyi viszonyokhoz igazodó típusokat kínálnak a népes dél-ázsiai országban. A cégóriás indiai igényekre szabott távolsági típusa, a 9400-as még a Volvo globális turistabusz-családjának Európában 2018-ban leköszönt korábbi generációjára épül, ez azonban a jelek szerint nem zavarja az eladásokat. A helyben, a dél-indiai Bengaluruban gyártott távolsági modellből a napokban újabb 55 darabot adott át a Volvo Buses a Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) részére – ezzel a társaságnál futó Volvo autóbuszok száma eléri a 600-at.

A KSRTC egyik frissen beszerzett Volvo 9400-asa a legújabb, 55 darabos szállítmányból

A most beszerzett 14,5 méter hosszú 9400-asok 410 lóerős (301 kW) Volvo D11C BS IV dízelmotorral jönnek, erőátviteli egységként a nálunk is ismert, 12 fokozatú Volvo I-Shift robotváltó szolgál. Az indiai piacon korántsem magától értetődő módon a buszok független mellső kerékfelfüggesztéssel rendelkeznek. A 1-0-0 ajtóképletű turistabuszokat jobboldalt hátul vészkijárattal, elöl pedig a helyi előírások által megkövetelt különálló sofőrajtóval is ellátták. Az aktív és passzív biztonsági felszereltségre a Volvo hagyományosan nagy hangsúlyt fektet: az Indiában érvényben lévő AIS (Automotive Industry Standards) előírásrendszer követelményeinek való megfelelésen túl a jármű elejébe integrált, speciális energiaelnyelő szerkezet vigyáz a sofőr és az utasok testi épségére egy frontális ütközés esetén, emellett az ESP, az elektronikus fékrendszer (EBS), tolatókamera és automata fedélzeti tűzoltórendszer is része a felszereltségnek. Az utasülések szintén rendelkeznek deformációs zónával, emellett a beltérben a tervezők igyekeztek minimalizálni az utasbiztonsági szempontból kritikus éles sarkok, kiálló alkatrészek számát. Az átadott buszok leendő sofőrjei számára a Volvo átfogó képzést is biztosít, a gyártó szerint eddig több, mint 37 000 indiai buszvezető vett részt a programban.

A típus akár ilyen exkluzív belső térrel is rendelhető Indiában

A buszok 14 500 mm-es hossza az Indiában jelenleg engedélyezett maximumot jelenti. Érdekesség, hogy a Volvo  lobbitevékenységének komoly szerepe volt az ottani autóbuszokra korábban érvényes 11 méteres hosszúságit limit megváltoztatásában. A Volvo Buses termékeinek indiai sikerét jól mutatja, hogy míg a 2001-es piacra lépés évében még csak 20 autóbuszt sikerült értékesíteniük a hatalmas országban, tíz évvel később már 5000 eladott darabnál jártak. A legnagyobb népszerűségnek a luxuskivitelű távolsági típusok örvendenek, a Volvo ebben a szegmensben meghatározó szereplőnek számít. A svéd cégóriás piaci pozícióján sokat javított a Karnátaka állambéli (ebben a régióban szolgáltat a cikkben említett KSRTC is) Bengaloruban található üzem buszgyártó részlegének 2008-as megnyitása, amely a kezdeti 800-1000 darab körüli éves termelés után mára évente 1500-1700 autóbuszt állít elő.

Az indiai piacra szánt típusok 2008 óta a Volvo bengaloru-i gyárában készülnek (Fotó: Auto Tech Review)

A Volvo Buses exportjának világszerte jelentős részét teszik ki a járóképes alvázak, Indiában azonban nagyobb hangsúlyt kapnak a komplett autóbuszok. Közülük a háromféle (12, 13,8 és 14,5 méteres) hosszváltozatban gyártott 9400-as mellett az elővárosi jellegű, alacsony belépésű, de a low floor típusokénál strapabíróbb felépítése miatt a Volvo helyi képviselete által városi buszként forgalmazott 8400-as szerepel még a helyi kínálatban – utóbbi akár párhuzamos hibrid hajtással is rendelhető.

Fotók: Volvo Buses

Címkék