Kitekintő

Bevásárol Volvo alvázas Sunsundegui SC5-ösökből Dubai

Bár Dubai nevét sokan a tékozló luxus szinonimájaként tartják számon, ahol minden sarkon szupersportkocsik jönnek szembe az emberrel, természetesen szükség van autóbuszokra is az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városának közlekedésében. Ennek jegyében összesen 143 darab kéttengelyes Volvo B11R járóképes alváz szállításáról írt alá szerződést a Volvo Buses perzsa-öbölbeli képviselete, az Al Futtaim Auto & Machinery Co. (FAMCO) és Dubai legnagyobb kölekedési vállalata, a Roads and Transport Authority (RTA). A megállapodás keretében szállítandó emelt padlószintű helyközi buszok lesznek az első, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motorral szerelt autóbuszok a Közel-Keleten. Az alvázakra Sunsundegui SC5 felépítmény kerül, így az üzletnek hála a Volvo kiemelt partnereként tevékenykedő spanyol karosszáló cégnek is jó esélye van arra, hogy teljesítse az idei évre előirányzott 600 darabos termelési célkitűzését.

Gyakori látvány lesz Dubai környékén a Volvo alvázas Sunsundegui SC5-ös, összesen 143 darab érkezik belőle

A mostani a Volvo buszgyártó divízióját képviselő FAMCO valaha volt legnagyobb darabszámú megrendelése a dubai RTA részéről. A közel 13 méter hosszú luxuskivitelű intercity buszok kialakításukból adódóan nem csak Dubaiban, hanem az Egyesült Arab Emírségek teljes területén közlekednek majd. A tetszetős megjelenésű járműveket az elkövetkezendő két év során folyamatosan szállítják le a megrendelőnek, a buszok karbantartásáról a Volvo helyi képviselete fog gondoskodni. Az új szerzemények az RTA reményei szerint jelentős szerepet játszanak majd abban, hogy 2030-ig 30%-kal növekedjen a közösségi közlekedést igénybe vevők száma az arab országban.

Sajátos, dinamizmust sugárzó design jellemzi a spanyol karosszáló cég termékeit

A dubai rendeltetésű SC5-ösöket minden jóval felszerelik, így például a régió klimatikus viszonyai által megkövetelt növelt teljesítményű légkondicionáló, a legújabb generációs szórakoztató multimédia rendszer vagy a már szinte alapfelszereltségnek számító, mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók sem hiányozhatnak a fedélzetről. A prémium érzetet a fa hatású padlóborítás mellett a lábtámasszal és pohártartóval ellátott utasülések növelik az utastérben. A buszvezető kényelmes ISRI vezetőülésben foglalhat helyet, a munkavégzésben egyebek mellett ABS, ESP, adaptív tempomat (ACC), sávtartó automatika (LGS) valamint az ütközésre figyelmeztető rendszert és elektronikus vészfékasszisztenst magába foglaló Volvo Driver Support System lesz a segítségére. Az üzemeltető számára persze legalább ilyen fontos az ITS flottamenedzsment rendszer, amelynek köszönhetően nem csak a tüzelőanyag-fogyasztás és a levezetett órák terén lehet a buszok és pilótáik körmére nézni, hanem az egyes gépészeti részegységek állapota is on-line nyomon követhető, ezáltal a karbantartási folyamatok is előre tervezhetők, optimalizálhatók.

Ez az alapkivitelű SC5-ös fedélzete, a dubai kocsik ennél fényűzőbb belteret kapnak majd

A buszok hátuljába az alvázhoz járó hathengeres, 10,8 literes Volvo D11K turbódízel erőforrás középső, 430 lóerős (316 kW) teljesítményszintű, 2050 Nm-es maximális nyomatékú változata kerül, ami papíron kellemes túlmotorizáltságot ígér a kasztni méreteihez képest, bár a légkondicionáló várható intenzív használata miatt szükség is van a nagyobb teljesítményre. A motor kiemelkedően jó emissziós mutatókkal rendelkezik, hiszen nitrogén-oxidokból 0,4 g/kWh, szilárd részecskéből pedig 0,01 g/kWh a gyártó által megadott fajlagos kibocsátási érték. Az erőátvitel Volvo I-Shift 12+1 fokozatú automataváltó feladata lesz.

A buszok alá a nagyobbik Euro 6-os járóképes Volvo alváz, a 10,8 literes farmotorral szerelt B11R kerül

A látványos külsejű SC7 turistabusz kistestvéreként piacra dobott középkategóriás SC5 a Sunsundegui legsokoldalúbb típusa, a gyártó egyaránt ajánlja menetrend szerinti járatokhoz és közepes-, vagy akár hosszútávú különjárati utakra, iskolai kirándulásokhoz is.

Fotók: Volvo Buses, Sunsundegui

Címkék