Kitekintő

Elektromos Volvo buszokat tesztel Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában, Dubaiban két tisztán elektromos hajtású Volvo 7900 Electricet tesz próbára a Roads and Transport Authority (RTA) közlekedési társaság a Volvo Buses perzsa-öbölbeli képviseletével, a dubai villamosenergia- és vízügyi hatósággal, valamint az ABB Group-pal karöltve. A két villanybusz fél éven keresztül, egészen jövő márciusig közlekedik majd utasforgalomban a városban.

Az inverz pantográfos (vagyis a töltőoszlopról lenyíló) OppCharge töltési megoldást alkalmazó svéd elektromos buszok egy, a Sufouh Tram Station és La Mer South megállóhelyek között, kifejezetten erre a célra kijelölt 20 kilométeres viszonylaton álltak forgalomba. A járművek üzemeltetéséhez szükséges  HVC 450P OppCharge inverz áramszedős villámtöltőt az ABB szállította, melyet La Mer South végállomáson telepített a svájci cég. A töltési művelethez nincs szükség hosszadalmas töltési időszakra, az energiatárolók 450 kW-os maximális teljesítménnyel néhány perc alatt „feltankolhatók”.

A vonali töltés elvén alapuló próbaüzem célja, hogy a jövőbeni villanybusz-beszerzésekhez minél szélesebb körű tapasztalat álljon a fuvarozó rendelkezésére, mind a konkrét kivitel üzemi jellemzőinek megismerése, mind pedig általánosságban az elektromos buszok üzemeltetése terén. A megállókban biztosított rátöltéses eljárást most először tesztelik Dubaiban.

A 12 méter hosszú, 38 fix és további három lehajtható utasüléssel szerelt kétajtós buszok a 250 kWh összkapacitású lítium-ion akkumulátorcsomagnak köszönhetően egy feltöltéssel 200 kilométert tudnak megtenni. A lemerült energiatárolók feltöltése az előnyben részesített OppCharge metóduson kívül CCS (Combined Charging System) rendszerű 150 kW-os plug-in töltőn keresztül is történhet. A járművek mozgatásáról egy 167 kW állandó-, és 200 kW csúcsteljesítményű, 425 Nm maximális nyomatékú centrális villanymotor gondoskodik, az erőforrás által leadott nyomatékot egy kétfokozatú automatizált sebességváltó továbbítja a hajtott tengelyhez.

Bár a Volvo elektromos buszai már több forró égövi klímát szimuláló nyúzópróbán túlestek már, a dubai tesztüzem most újabb lehetőséget teremt arra, hogy a svéd gyártó további tapasztalatokat gyűjtsön be a magas légkondicionálási igény energiatároló rendszere gyakorolt ​​hatásáról a villanybuszok meleg éghajlati viszonyok között történő jövőbeni üzemeltetéséhez.

Fotók: RTA

Címkék