Visszapillantó

Mit tudott az Ikarus EAG és a Scania kooperációjában épült Ikarus EAG E99-es 1998-ban? A választ egy korabeli cikk adja meg

Egy korabeli bemutató cikket felelevenítve emlékezünk vissza a magyar autóbuszgyártás kilencvenes évekbeli csúcstermékére, az emeletes Ikarus EAG E99-es első Scania alvázas példányára. Ne feledjük, hogy amit az Ikarus Egyedi és a Scania kooperációjában épült típus nyújtott 1998-ban, az akkoriban a technika csúcsát jelentette. Az általunk felidézett írás nem tér ki a számtalan kényelmi extrára, amit az autóbuszba építettek, így a kedves olvasó kénytelen nekünk elhinni: a műszaki vívmányok mellett számtalan komfortnövelő funkció is jutott az utasoknak és a gépkocsivezetőnek egyaránt.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár 1995-ben mutatta be új zászlóshajóját, az emeletes Ikarus EAG E99-est, Rába B309.54 alvázon. Noha a gyártó már a kilencvenes évek elején kifejlesztette a típus elődjének tekinthető 397-es modellt, erre még nem tudjuk teljes mértékben rámondani, hogy valódi emeletes busz lenne, hiszen az alsó szinten a tekintélyes méretű csomagtér mellett csak egy 6 fős tárgyaló helyiség, valamint a konyha és a toalett kapott helyet, ráadásul a két ajtó között az alsó szint nem volt átjárható. A típus, amely a hazai köztudatba is „másfél emeletesként” vonult be, az ekkoriban már nemzetközi szinten is sikeres modellnek számító Ikarus 396-os bázisára épült.

Az E99-es elődjének tekinthető Ikarus EAG 397-es a normál és az emeletes távolsági buszok jellemzőit egyesítette

A kilencvenes évek elején az Egyedi a saját fejlesztésű, önálló típuscsalád kialakítása mellett nagy figyelmet fordított alvázas Ikarus 396-osból közvetlenül levezethető modellek kifejlesztésére is. Ezek egyike volt a 397-es, amely úttörőnek számított a maga kategóriájában, és alapjául szolgált az 1995-ben piacra dobott teljes értékű emeletes autóbusznak, az Ikarus EAG E99-esnek is, amelyre azonban végül sajnos nem érkezett annyi megrendelés, mint elődjére. Az E99-es termékpalettán való megjelenése után az időközben E97-re átkeresztelt „másfél emeletes” változatra már nem is érkezett megrendelés, pedig a kistestvért is kínálták Rába B294.54 és Scania K124 EB 6X2 alvázakon egyaránt. Az E99-es 1995 és 2003 között volt gyártásban, és ezen időszak alatt összesen 17 darab készült belőle.

A Rába alvázra épített prototípus Ikarus EAG E99-es Torma Lajos fotóján

Az Ikarus EAG, filozófiájának megfelelően – azaz hogy egy-egy adott típust több különböző gyártó főegységeit felhasználva is elérhetővé tegyen, megfelelve ezzel az üzemeltetők eltérő igényeinek és „pénztárcájának” – 1998-tól Scania K124 EB 6X2 alvázon is kínálta az E99-est, mellyel elsősorban a külföldi vásárlókat kívánta megcélozni. Összesen kilenc darab Scania alvázas E99-es épült, ebből négy kocsi exportra került – közülük két jobbkormányos, különleges felszereltségű városnéző E99-es Hongkongban öregbítette a magyar buszgyártás hírnevét -, öt autóbusz pedig itthon talált gazdára.

A Hongkongba szállított két Ikarus EAG E99 DD autóbusz az Ikarus Egyedi és a Scania közös büszkesége volt

Most pedig, a bevezetés után következzék a címben már beharangozott korabeli bemutató cikk Gyürk Tibor tollából, mely a Volánbusz részére gyártott, elsőként elkészült Scania alvázas Ikarus EAG E99-es technikai részleteibe enged bepillantást. Az írás eredetileg a Volánbusz Fókusz című lapjában jelent meg.

„A legmodernebb hófehér csodát a Volánbusz autóbuszflotta zászlóshajójának is nevezhetnénk. Az alváz a Scania gyár terméke, a legújabb technikai újdonságokkal, amelyet az Egyedi Autóbuszgyár Kft. karosszált emeletes autóbusszá, a bevált formai elemekkel. Az autóbuszban nem kevesebb, mint 8 darab fedélzeti számítógép található: motor, váltó, retarder, blokkolásgátló-kipörgésgátló, szintszabályzás, WC, fűtőkészülék, klímarendszer, amelyek közül több egymással is kommunikál.”

Cikkünk főszereplője, az első Scania alvázra épült E99-es az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár udvarán

Üljünk a vezetőülésbe!

„A fűthető vezetőülés minden irányban állítható, és a megfelelő testtartás eléréshez a kormánykerék dőlése és magassági helyzete is hozzáigazítható. A motor indítása kulccsal történik. Az elektronikus vezérlésű (EDC) motor Euro 2 európai normának felel meg. Teljesítménye 309 kW (420 LE). A motor-elektronika egyrészt a gépkocsivezető szándékának észlelésével – gázpedál állása -, másrészt a többi elektronika jelzései alapján mindig az optimális üzemmódot alakítja a motor számára. Fékezéskor a blokkolásgátló (ABS) elektronika figyeli, hogy pl.: síkos úton egyik kerék se csússzon meg, így a jármű finom mozdulatokkal irányítható marad. Havas-jeges úton való elinduláskor ugyanez az elektronika figyeli, hogy a hajtott kerekek ne pörögjenek ki, és hogy egyáltalán ilyen körülmények között el lehessen indulni. A Scania most először alkalmaz tárcsaféket még a hajtott tengelyen is. Lassítani fékezés nélkül is lehet, ezt a célt szolgálja az ún. retarder, másképpen nevezve tartósfék. Fékezéshez a folyadékok áramlási ellenállását használja fel. Működtetése a műszerfalon elhelyezett kar segítségével több fokozatban, valamint a fékpedálról is lehetséges.”

A Volánbusz Scania alvázas E99-esét Scania GR 801 R típusú (szinkronizált kivitel, 7+1 fokozat, CS elektropneumatikus távvezérlésű kapcsolással) sebességváltóval szerelték

Csúcstechnológia: az új vezérlés a sebességváltásban

„Elinduláskor ugyan alkalmazni kell a tengelykapcsolót, de onnan minden szinte tőlünk függetlenül történik. Menet közben az elektronika saját maga kapcsol. Csak nyomjuk a gázpedált, a váltó kapcsolgat, a motorfordulatszámot az elektronika szabályozza, ha kell a kipufogóféket is működteti a motorfordulatszám gyors csökkentésére, hogy megfelelő kapcsolási tartományba kerüljön. Fékezéskor is hasonló történik. a motor fordulatszáma rendszeresen felpörög a visszakapcsoláshoz tőlünk függetlenül. Megálláskor még szükséges a tengelykapcsoló pedál használata.”

A buszban komplett vegyi WC (kézmosási lehetőséggel) is helyet kapott

Tempomat

„A haladásnál alkalmazhatjuk az ún. tempomat funkciót is. Ennek bekapcsolásakor az autóbusz megy magától, tartva a sebességet. Akár ki is szállhatnánk. A közben mégis lassítani és gyorsítani kell, bármelyik pedál működtetésekor az elektronika kikapcsol. Utána csak egy gombnyomás és a korábbi sebességgel halad tovább az autóbusz. Közérzetünkről további elektronika gondoskodik, a klímacenter. Be kell állítani a hőfokot az alsó és a felső utastérben, és kész. Fűt, hűt.”

Utastér az alsó szinten. A buszba Vogel luxus távolsági ülések kerültek, melyek száma lent 16, fent pedig 54 darab. A hátsó ajtó előtt a kerekesszék-elhelyezési lehetőség miatt ún. kivehető dobogó került beépítésre, melyen egy pár ülés volt található

Napelem? Napelem!

A buszok egyik legfőbb érdekességét a tetőn elhelyezett napelemtáblák jelentették. „Két funkcióban használható, vagy az akkumulátorokat tölti, vagy a napon álló autóbusz belső felmelegedésének csökkentésére, belső levegőkeringetést indít el.” – írta Gyürk Tibor cikkében a nem mindennapi kiegészítőről.

A napelemek az autóbusz tetején kaptak helyet

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A Volánbusz joggal volt büszke az új szerzeményre, hiszen beszerzésével a kor legmagasabb műszaki színvonalát megtestesítő, korszerű emeletes busszal bővült a társaság flottája. A cikkben bemutatott autóbusz GBS-048 rendszámú Rába alvázas társával együtt kezdetben a nemzetközi Eurolines járatokon teljesített szolgálatot, később belföldi forgalomban is lehetett találkozni vele. A legelső Scania alvázas Ikarus EAG E99-es 2011-ig volt üzemben, Rába alvázas testvérét 2017-ben selejtezte a Volánbusz.

 

A külön nem jelölt fényképek az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. archívumából származnak.

Címkék