Kitekintő

A kaliforniai AVTA több járatát is felfüggeszti villanybuszainak töltési hibái miatt

Az elektromobilitás jövőbe vezető útján olykor előfordulnak buktatók is. Az általunk is figyelemmel kísért oslói mizéria mellett az elektromos átállás nem mindig zökkenőmentes a tengerentúlon sem, ahol a hét közepén a kaliforniai Antelope Valley Transit Authority (AVTA) közlekedési társaság arra kényszerült, hogy átmenetileg felfüggessze szolgáltatását egyes járatain az általuk üzemeltetett MCI gyártmányú távolsági villanybuszok akkumulátorainak töltése során jelentkező hibák miatt.

Négy, jellemzően ingázókat szállító buszjáratán (a Los Angeles belvárosát, Century City és San Fernando Valley nevű városrészeit, valamint Santa Clarita városát kiszolgáló 785-ös, 786-os, 787-es és 790-es jelzésű vonalakon) is felfüggeszti a szolgáltatást az AVTA az érintett járatokra beosztott, MCI D45 CRTe LE Charge típusú elektromos autóbuszok töltési problémáinak kivizsgálásáig. Az egyébként meglehetősen szokatlan felépítésű, a második ajtónál alacsonypadlós peronrésszel rendelkező távolsági villanybuszok nem először törnek borsot a társaság orra alá, most azonban egészen addig a járműtelepen maradnak, amíg az AVTA illetékesei meg nem győződnek biztonságos üzemeltethetőségükről és megbízhatóságukról.

Az április 1-ével kezdődő héten az AVTA karbantartócsapata problémákat észlelt az ominózus járművek vontatási akkumulátorainál a töltési folyamat során (ezek pontos jellegét nem közölték). Az incidenseket, akárcsak a 2023 őszén felmerült hasonló eseteket, ezúttal is jelentették a gyártó felé, ám az AVTA állítása szerint az MCI nem tudott megfelelő magyarázatot adni az anomáliák okára. Azt ugyanakkor elismerték, hogy nem az üzemeltető töltőberendezései és eljárásai felelősek a rendellenességekért. Elégséges magyarázat és hibajavítás hiányában az AVTA vezetősége úgy döntött, hogy elővigyázatosságból átmenetileg leállítják a húszdarabos MCI flottát, ami mozgósítható tartalékjárművek híján a szolgáltatás felfüggesztését is jelenti az érintett viszonylatokon.

„Az AVTA az első üzemeltető Észak-Amerikában, amely 100%-ban elektromos hajtású autóbuszflottával rendelkezik. Amikor elsőként jársz egy úton, olykor belelépsz egy-egy gödörbe”- kommentálta a történteket Marvin Crist, a közlekedési társaság igazgatótanácsának elnöke, hozzátéve, hogy az AVTA jól fel van szerelve az új technológia kihívásainak kezelésére. A közlekedési társaság biztosította az utazóközönséget, hogy amilyen gyorsan csak lehet, helyreállítják a szolgáltatást, amire várhatóan két-három héten belül kerülhet sor. A lehetséges megoldások között szerepel az átmeneti járműbérlés is.

A kényszerszünet nem érinti az AVTA helyi járatait és az azokon szolgáló BYD gyártmányú villanybuszokat.

A címlapkép illusztráció, forrás: Motor Coach Industries (MCI)

Címkék