Kitekintő

Elkészült az MCI elektromos hajtású luxus turistabusza

Bemutatta a korábban már beharangozott felsőkategóriás távolsági villanybuszának sorozatgyártásra érett változatát az amerikai Motor Coach Industries (MCI). A végül J4500 Charge néven kihozott újdonság a kanadai NFI Group érdekeltségébe tartozó, távolsági típusokra specializált buszgyártó elektromos hajtású csúcsmodellje lesz.

Észak-Amerikában lassanként a távolsági szegmensben is helyet követelnek maguknak az elektromos hajtású busztípusok, a kialakuló új piaci lehetőségekből pedig nem szeretne kimaradni a kontinens egyik legnagyobb turistabusz-gyártója, a 2015 óta a New Flyer-birodalomhoz tartozó MCI sem. A cég nullemissziós termékpalettája immár két tagot számlál, a kínálat másik eleme a korábban a FlixBus által is tesztelt, sajátos felépítésű és valamivel kisebb D45 CRT LE Charge, amelyet inkább rövidebb távú menetrend szerinti járatokhoz ajánl a gyártó. A ranglétrán feljebb álló J-sorozat tagjait főként különjáratokhoz, valamit magas színvonalú dolgozószállításra szánják. Az elektromos változat érkezéséről már hosszú ideje csepegtette az információkat a gyártó, a korábban J4500e típusjelzéssel futó prototípusokat már 2018 óta nyúzták az MCI mérnökei, mostanra pedig sikeresen lezárultak a vizsgálatok az amerikai típusjóváhagyáshoz megkerülhetetlen Altoona tesztpályán is, így jöhet a szélesebb körű forgalmazás.

Kívülről jóformán nincs különbség a dízelmotoros J4500-hoz képest, a befoglaló méretek milliméterre – pardon, hüvelykre – azonosak

Az MCI elektromos termékvonalának zászlóshajója egyelőre egyféle, 45 láb 7 hüvelyk (13,8 méter) hosszú és 141,75 hüvelyk (3,6 méter) magas háromtengelyes kivitelben lesz elérhető, 56 vagy 60 utasüléssel. Ma még az elektromos turistabuszok egyik jellemző velejárója a padló alatti csomagtér szűkössége, mivel kényszerűségből a vontatási akkumulátorok egy részét is itt helyezik el. A J4500 Charge esetében ez mindössze 5,13 m³-es poggyászteret jelent, ami a busz méreteit, befogadóképességét és az 1-0-0 ajtókiosztást figyelembe véve nem mondható soknak, bár az utastérben az üléssorok felett húzódó, fedéllel ellátott csomagtartó polcok további bő 3,7 m³-nyi helyet biztosítanak a pakolnivalóknak. A belső tér kialakításában egyébként nincs különösebb változás a kategória bestsellerének számító dízelmotoros alapváltozathoz képest; a gyártó a vetélytársakhoz viszonyítva kiemelkedően világos utasteret és bőséges lábteret ígér, a toalett pedig már az alapfelszereltségben is megtalálható. A padlószint hátrafelé haladva kis mértékben emelkedik.

Rövid mellső túlnyúlás, nagy tengelytáv, légkondi-kondenzátor a padló alatt, amerikai kiegészítők – a J4500 Charge definitív amerikai távolsági busz

Műszaki tekintetben a J4500 Charge a konszerntárs New Flyer városi villanybuszaiban is megtalálható technikát alkalmazza, így nem meglepő módon a fő komponensek beszállítóinak listája is azonos. A távolsági csúcsmodellbe a XALT Energy által gyártott, 544 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag kerül, ennek egyszeri feltöltésével a busz hatótávolsága ideális üzemi körülmények esetén meghaladhatja a 230 mérföldet, azaz 368 kilométert. Az akkumodulok az optimalizált súlyelosztás érdekében a karosszéria több pontján szétosztva kerülnek beépítésre, a jármű hátuljába, valamint a padló alatt két helyre is jutott belőlük. Teljes feltöltésük a gyártó szerint 150 kW teljesítményű Siemens, ABB, ChargePoint vagy Heliox töltőberendezéssel, amerikai szabványú CCS Combo 1-es csatlakozón át kevesebb, mint 4 órát vesz igénybe. Az elektromos hajtásrendszer a busz középvonalában elhelyezett, 260 kW csúcsteljesítményű centrális villanymotort is beleértve a Siemens terméke, utóbbi egy hagyományos, középső differenciálműves hátsó hidat (a B-tengelyt) hajt meg. A busz megengedett legnagyobb gördülő össztömege 54 000 font, SI-mértékegységre átszámítva néhány kiló híján 24 500 kg.

Az elektromos hajtásrendszer főbb elemeinek elvi elhelyezkedése

Manapság a hosszú távú sikeres piaci szerepléshez már nem elég egyszerűen eladni egy autóbuszt, a vásárlóval való jó kapcsolat kiépítésében és fenntartásában kulcsfontosságú szerepe van a termékhez nyújtott after-sales szolgáltatásoknak is. Az MCI átfogó gyári tréninget kínál az elektromos járművek terén járatlanabb üzemeltetők, karbantartók és buszvezetők számára, ezen kívül magas szintű alkatrészellátás és a hét minden napján, 24 órán át hívható asszisztencia szolgálat áll az ügyfelek rendelkezésére. Az elektromos hajtásrendszerre a gyártó 30 hónapos, a busz vázszerkezetére pedig 12 éves, futásteljesítmény-megkötés nélküli garanciát vállal. Igény esetén a szükséges elektromos töltőinfrastruktúra kiépítésében is segédkezik a cég.

Fotók: MCI

Címkék