Kitekintő

Modellfrissítést kapott a KAMAZ villanybusza

Megújult külsővel folytatja pályafutását Oroszország legkelendőbb tisztán elektromos hajtású városi busztípusa, a KAMAZ-6282. A módosítások a homlok- és a hátfalat érintik, a műszaki jellemzők változatlanok. A frissített kiadással Moszkva utazóközönsége találkozhat először, várhatóan idén májustól.

A 6282 típusjelű villanybuszok sorozatgyártását 2018-ban kezdte meg a KAMAZ, így éppen időszerű volt már a formai ráncfelvarrás. Bár a kozmetikázás során a típus alapkaraktere nem sokat változott, az orosz designerek szerint a formanyelv vizuálisan közelebb került a KAMAZ K5 teherautócsalád stílusvilágához és ezzel az átfogó márkaarculathoz. A frontrészen a lökhárító rajzolatának és a lámpafészkek formájának finomítása jelent változást, utóbbiakban három-három helyett a jövőben két-két lámpatestet helyeznek el, ezen kívül újak a ködlámpák és a magasságjelző fények is. A hátfalon a korábbi fekete helyett mostantól piros színt kapnak a műanyag lámpafészkek, amelyeket egy ugyanilyen színű, vékony csík köt össze a motortérajtó alsó peremén. A korábbi kör alakú magassági lámpákat keskeny, függőleges tájolású egységek váltják.

Az orosz főváros közösségi közlekedéséért felelős Mosgortrans (Мосгортранс) társaság mostanáig több, mint 1300 darabot vásárolt a tisztán elektromos hajtású, jelentős részben moszkvai igények alapján kifejlesztett KAMAZ-6282 típusból, 2030-ra pedig mintegy 5300 darabos flotta felállítása a cél. Jelenleg már az ötödik nagyobb volumenű megrendelés teljesítése zajlik, amelynek keretében a 2023-2024-es időszakban további összesen 1000 példány érkezik a moszkvai üzemeltetőhöz az idei év végéig. A tervek szerint májustól már az új arculattal rendelkező kivitelt szállítja a KAMAZ. A főváros mellett az orosz városi közlekedésfejlesztési program keretében tavaly Volgográd, Perm, Kurszk, Rosztov-na-Donu, Lipeck, Taganrog és Volgodonszk közlekedési társaságai is kaptak a típusból, Szentpétervár számára pedig az új, éjszakai töltésre optimalizált KAMAZ-6282 ONC kivitelt szállítja a gyártó. Ennek közúti tesztfutásai márciusban sikeresen lezárultak, idén pedig megkezdődik a szériagyártás is.

A KAMAZ autóbuszos divíziója más orosz gyártókhoz hasonlóan jó eredeménnyel, az eladások 25%-os növekedésével zárta a 2023-as évet, ami konkrét számokra lefordítva több, mint 1450 darab NefAZ és 477 darab tisztán elektromos hajtású KAMAZ márkájú autóbusz értékesítését jelenti. Ezzel a teljes méretű elektromos autóbuszok között 96%-os, a városi buszok összesített szegmensében pedig mintegy 33%-os piaci részesedést mondhat magáénak hazájában a cég.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a kereslet a KAMAZ személyszállító járművei iránt, így az orosz gyártó folytatja termékportfóliójának bővítését. A tervek szerint 2024 folyamán több új modell sorozatgyártása is megindul: a beszámolók többek között egy közepes méretű és egy extra nagy befogadóképességű buszípust említenek, de szerepel a listán a csuklós KAMAZ-6292 akkumulátoros villanybusz (éjszakai lassú-, illetve napközbeni gyorstöltéssel) és a KAMAZ-62825 típusjelű szóló trolibusz is. A nálunk főként teherautóiról ismert cég a nyugati világ országaiban, így az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban továbbra is szankciók alatt áll az ukrajnai háború miatt.

Látványtervek: KAMAZ/Mosgortrans

Címkék