Magazin

Ismét Pécsre látogat az emeletes MÁVAUT-Ikarus 556-os

Újra „hazalátogat” a Volánbusz emeletes nosztalgiabusza: 2024. március 29-én Pécsett, a Nagypénteki Oldtimer Kiállításon és Börzén nosztalgiázhatnak majd az érdeklődők a MÁVAUT legendás Ikarus 556-osának fedélzetén – tudatta portálunkhoz eljuttatott közleményében az állami busztársaság.

Az Oldtimer Club Pécs az idei nagypénteken is megtartja szokásos veteránjármű-kiállítását és alkatrészbörzéjét, amelynek immár elmaradhatatlan, visszatérő attrakciója az egyik legértékesebb magyar oldtimer jármű, az egykori MÁVAUT legendás Ikarus 556-osa. A „Bikarusz” becenevű, mindössze egyetlen példányban létező emeletes autóbusz 2024. március 29-én 7 és 14 óra között óránként indul az Expo Centertől, egy nosztalgiaút időtartama körülbelül 20-25 perc.

Az 1969 és 1976 között Pécsett szolgálatot teljesítő emeletes autóbuszt a Volánbusz lelkes szakemberei a társaság értékmentési programjának részeként másfél év alatt, 15 ezer munkaóra ráfordításával újították fel, és a 2022. április 30-i retrónapon mutatták be a nagyközönségnek Hatvanban. A kívül-belül újjászületett nosztalgiabusz 2022 októberében tért vissza első alkalommal a baranyai vármegyeszékhelyre, 2024. március 29-én pedig ismét Pécsett várja a különleges retró járművek szerelmeseit a Nagypénteki Oldtimer Kiállításon és Börzén.

A jármű a hétéves pécsi szolgálati ideje alatt főként 20-as és a 28-as viszonylatokon közlekedett, ez idő alatt összesen 200 ezer kilométert tett meg a baranyai megyeszékhelyen. Selejtezésére leállítása után egy évvel, 1977 nyarán került sor, majd az ezt követő évben a balatonvilágosi Volán-üdülőbe került, ahol a továbbiakban presszóként és lángosozóként funkcionált, télen-nyáron a szabad ég alatt állva. Ez a fajta felhasználás – amint az várható volt – nem tett jót a busz külső-belső állapotának, így 1982-ben a hírhedt ceglédi bontóban kötött ki, azonban minden bizonnyal egyedi jellegének köszönhetően, csodával határos módon megmenekült a szétvágástól. A leromlott állapotú emeletes később magánkézbe került, ezzel fennmaradása többé-kevésbé biztosítottá vált. Többszöri tulajdonosváltás után végül 2020 végén tért vissza a Volánbusz gondozásába, ezzel hosszú évtizedek után valós esélyt kapott a megújulásra. A sokat látott emeletes a felújítás során új lemezelést kapott és visszanyerte a MÁVAUT eredeti szürke-krémfehér sávos fényezését, sőt, a hatvanas évek hangulatát megidéző színes reklámok is visszakerültek a karosszériára a kultikus Volán-csiga társaságában. Az unikális busz történetének további részletei iránt érdeklődő olvasóink számára ezt a cikkünket ajánljuk.

Címkék