Magazin

Visszatér Pécsre az emeletes Ikarus 556-os

Mint azt korábban mi is megírtuk, visszatér Pécsre az 1969 és 1976 között a baranyai megyeszékhelyen szolgálatot teljesítő MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes busz, amely október 22–23-án kívül-belül megújulva, teljes pompájában megcsodálható Pécsett.

A Volánbusz közleményben tudatta, hogy az ünnepi hétvégén Pécsre látogat a társaság értékmentési programjának másfél éves munkával csodálatosan restaurált zászlóshajója. A jármű 1968 decemberében, a MÁVAUT Béke téri főműhelyéből indult útjára, ahol két Ikarus 556-os összeépítésével alkották a szakemberek a különleges, egyetlen példányban létező járművet. Impozáns – 4,24 méteres – magassága sok helyen nem tette lehetővé a szabad közlekedést, a budapesti tesztüzemet követően 1969-ben Pécsett állt szolgálatba. Aktív évei alatt szinte kizárólag a baranyai megyeszékhely utazóközönségét szolgálta, ezért is nagy öröm, hogy most kívül-belül felújítva, teljes pompájában „hazalátogat”.

A járművet az ünnepi hétvégén sajtótájékoztató keretében a Volánbusz értékmentési programjának vezetője,  Kameniczky Ákos forgalmi és kereskedelmi főigazgató mutatja majd be.

Az Oldtimer Club Pécs szervezésében megvalósuló Őszi Veteránjármű-kiállítás és Börze fő attrakciója is a „Bikarusz” néven emlegetett jármű lesz. A vasárnapi bemutató előtt az érdeklődők már szombaton is utazhatnak az emeletes autóbusszal; a járatok Pécs, autóbusz-állomásról indulnak és oda is érkeznek, egy út időtartama körülbelül 20-25 perc. Indulási időpontok Pécs, autóbusz-állomásról (szombat): 15:00, 16:00, 17:00 és 18:00.

Vasárnap is indulnak félórás körjáratok, ekkor már a rendezvény helyszínén, az Expo Centernél lehet felszállni az Ikarus 556-osra. A körjáratok fotós megállókkal is bővülnek: a járművet a Mecsek Áruháznál és az uránvárosi végállomásnál lehet fényképezni. Indulási időpontok a Füzes dűlőn található megállóhelytől (vasárnap): 9:00, 10:00, 11:00 és 12:00. A járatokra jegyek korlátozott számban válthatók: elővételben online (válassza a Pécs–Városnézés opciót, valamint jelölje be az „Egy út” rubrikát) vagy a helyszínen az autóbusz-vezetőtől a készlet erejéig (1500 Ft/fő).

Címkék