Kitekintő

Kilencvenegy Škoda-SOR trolibusz érkezik Vilniusba

A Škoda Group plzeňi üzemében elkészült a litván főváros megrendelésére készülő 91 darabos Škoda 32 Tr trolibusz-flotta első példánya, melynek gyári tesztfutásai már meg is kezdődtek a cseh gyártó villamossági divíziójának otthont adó városban. A Škoda Group az üzletben fővállalkozóként vesz részt, ők szállítják a járművek elektronikáját, a karosszériák pedig a cseh SOR Libchavytől érkeznek Vilnius legújabb trolibuszaihoz.

Vilnius 252 darabot számláló trolibusz-flottája az elkövetkezendő évek ben jelentős megújuláson fog átesni, a Vilniaus vieasis transportas (VVT) közlekedési társaság ugyanis 159 darab új trolibusz beszerzésével számol ebben az évtizedben. A Škoda-SOR páros által szállítandó 91 kocsi mellett további 68 vadonatúj jármű vásárlása van napirenden a nyolcvanas, kilencvenes években gyártott Škoda 14 Tr/TrM-ek kiváltására, melyekből jelenleg még közel 150 darab közlekedik a város 513,3 km vonalhosszúságú trolibusz-hálózatán.

A litván fővárosba a VVT flottafrissítési programjának részeként legutóbb 2018-2019-ben érkeztek vadonatúj trolibuszok, akkor a Škoda-Solaris konzorcium 41 darab Solaris Trollino 12 trolibusz szállított a VVT-nek 15,8 millió euró értékben. A Škoda a 91 darab trolibuszra kiírt versenyben a korábbi közös siker ellenére ezúttal önállóan kívánt indulni, s korábbi partnerét maga mögé utasítva a SOR TNS karosszériájával el is nyerte az 52 millió euró értékű megrendelés teljesítési jogát, ami magában foglal egy ötéves karbantartási szerződést is. A Škoda gyári nevezéktanában a 32 Tr típusjelölés alatt futó SOR TNS trolibuszok átadását idén kezdi meg a gyártó, s a szállítások várhatóan 2025 tavaszára fejeződnek be.

A flotta első példánya a napokban kezdte meg gyári próbaköreit Plzeň utcáin, melyek alkalmával többek között ellenőrzik a hajtás beállításait, a jármű energiagazdálkodását, az önjáró üzemmódott, a motorzajt és a vibrációt is.

A trolibuszok akár 20 kilométeres autonómiát is biztosító 42 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakkal és a Škoda BlueDrive hajtásrendszerével járó, 160 kW csúcsteljesítményű villamos vontatómotorral érkeznek. A trolik napi futásteljesítménye akár 75 kilométer is lehet akkumulátoros üzemmódban. A járműveket digitális tükörhelyettesítő rendszerrel, s megfelelve a legújabb EU-s biztonsági előírásoknak, radaros kanyarodássegédrendszerrel és radaralapú akadályészlelővel  szállítja a gyártó.

Címkék