Kitekintő

Egyelőre mérsékelt a sikere az amerikai piacos Mercedes-Benz Tourridernek

A Daimler Buses a Mercedes-Benz Tourrider piaci bevezetéséig évtizedeken át, évente átlagosan 1000 darab Setra gyártmányú utazóbusszal szolgálta ki az Egyesült Államok, az ország méretéhez képest viszonylag kicsi, de annál igényesebb utazóbusz-piacát. A csillagos márka kínálatában a Tourrider megjelenésével 2021 októberében egyfajta őrségváltás következett be, ugyanis az Egyesült Államokban és Kanadában egészen addig nem forgalmaztak teljes méretű autóbuszt Mercedes-Benz márkanév alatt. A cégcsoport képviseletét így a Setra helyi igényekre szabott, felemás sikerű típusai látták el, amelyek eladási számai már hosszú évek óta nem produkálták azt, amit a gyártó elvárt volna. Az új modell piacra dobásával a Daimler Buses nem titkolt célja az, hogy akár 15-20%-os részesedést is elérjen a szegmensben, ám a Tourrider iránti érdeklődés még mindig mérsékelt az észak-amerikai magánüzemeltetők részéről.

Az Európában népszerű és elismert Setra termékek értékesítésének bukása a Németországban gyártott, import terméknek számító turistabuszok borsos ára mellett a főként látszatra sokat adó amerikai hozzáállásban keresendő, a Setra név ugyanis nem volt kellően ismert az USA-beli magánfuvarozók körében. Az eladási számok felpörgetésében még az sem segített, hogy az amerikai piacos Setrákat már Mercedes-Benz csillaggal forgalmazták a Daimler Buses partnerei. A Setra kiöregedő és katasztrofális eladási számokat hozó modelljeit 2021 végén az európai piacos Tourismo aktuális nemzedékével szoros rokonságot ápoló Tourriderrel váltotta le a gyártó, amelytől nem kevesebbet vár, mint hogy helyreállítsa a Daimler-csoport buszos divíziójának megtépázott renoméját az Újvilágban.

A piaci áttörés azonban még várat magára, hiszen tavaly alig néhány példány fogyott a Mercedes-Benz utazóbuszából az Egyesült Államokban. Bár több neves fuvarozó jelezte, ilyen például a bostoni székhelyű Yankee Line közlekedési társaság, az Academy, vagy a Premier Coach is, hogy komolyabb mennyiséget tervez vásárolni a típusból, de ez a szándék a Daimler által közölt 2023-as eladási számokban még nem mutatkozott meg. Mindazonáltal a cégcsoport szerint az üzemeltetői visszajelzések pozitívak a Tourriderrel kapcsolatban, s az elvártak szerint alakul a típus felfuttatása a piacon, amely 2024 második negyedévétől teljesíti az USA-ban érvényes, hivatalosan 2025. január 1-jén hatályba lépő  „Federal Motor Vehicle Safety Standards” FMVSS 227 szerinti borulásállósági követelményt is.

A Mercedes-Benz amerikai piacos, háromtengelyes utazóbusza 45 láb, azaz 13 716 mm hosszú, ehhez a helyi előírásoknak megfelelő energiaelnyelő lökhárítók további 8 hüvelyket (203,2 mm) adnak hozzá, így a jármű teljes hossza kerekítve 13 920 mm. A Tourrider az amerikai előírások adta lehetőségekkel élve 2590 mm széles, magassága viszont kiviteltől függően 3685 vagy 3745 mm is lehet. A leendő vásárlók két felszereltségi szint közül választhatnak, a szerényebben felszerelt belépőmodellt Business, a luxusváltozat pedig Premium fantázianéven kell keresni – az olcsóbb Business változatot elöl-hátul egyaránt műanyag lámpafészekbe integrált spotlámpákkal szerelik, a 60 mm-rel magasabb Premium kivitel viszont a Citaro sorozattól megörökölt LED-es fényszórókkal, felső felfogatású, fényezett házas visszapillantó tükrökkel és gazdagabban krómozott hűtőmaszk-imitációval látjak el. Emellett a luxuskivitel opciós listáján az utastér teljes hosszán végighúzódó Top Sky Panorama üvegtető is szerepel, de igény esetén minikonyha és toalett is kérhető a fedélzetre. Az utastér hőmérsékletéért mindkét kivitel esetében 35 kW hűtőteljesítményű Eberspächer/Sütrak légkondicionáló felel, melynek kondenzátor egységét amerikai szokásnak megfelelően a padló alá építik be a jármű bal oldalán, a B-tengely előtt. Emellett a buszvezetőnek külön is jár egy 9 kW hűtőteljesítményű berendezés. A vezetőkörnyezet egyébként szintén eltérő a két kivitelnél: a Business változat az inkább funkcionalitásra kihegyezett Basic Plus, míg magasabb presztízsű testvére az eleganciára többet adó Comfort Plus fantázianevű műszerfal mögül irányítható.

A Tourrider erőforrásaként mindkét változat esetében a common-rail befecskendezésű, hathengeres, 12,8 literes, 450 lóerős (336 kW), 2300 Nm csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 471 dízelmotor szolgál, melyet retarderrel egybeépített Allison WTB 500R automataváltóval párosítanak. Amint az egy korszerű távolsági busztól elvárható, a járművezetők munkáját vezetéstámogató biztonsági elektronikák egész sora segíti. Ezek némelyike, mint például az éberségfigyelő, a Sidequard Assist holtterfigyelő és a 360°-os képet adó kamerarendszer feláras extrának számít, de sok közülük, egyebek mellett az ESP, a sávtartó asszisztens, az adaptív tempomat vagy az Active Brake Assist 5 (röviden ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer, már alapáron jár.

Címkék