Kitekintő

Partra szállt az Egyesült Államokban az új Mercedes-Benz Tourrider

A tavaly októberben kiadott gyári képek és információk után teljes valójában is bemutatkozott az Egyesült Államokban a Daimler Buses távolsági újdonsága: a kaliforniai Long Beach Kongresszusi Központban február 23. és 26. között megrendezett United Motorcoach Association (UMA) Motorcoach Expón debütált hivatalosan a Mercedes-Benz vadonatúj, kimondottan az észak-amerikai piac számára kifejlesztett távolsági modellcsaládja, a Tourrider sorozat. Bár a csillagos márka neve alatt futó prémium utazóbuszok már január óta előrendelhetők a tengerentúlon, a korábbi Setra típusokat felváltó újdonságot a nagyközönség és az üzemeltetők most először vehették közelebbről szemügyre. A típusról múlt ősszel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az Egyesült Államokban és Kanadában egészen mostanáig nem forgalmaztak teljes méretű autóbuszt Mercedes-Benz márkajelzéssel. A cégcsoportot így az elmúlt évtizedben a neu-ulmi buszgyártó, a Setra amerikai igényekre adaptált típusai képviselték arrafelé, de a remélt nagy áttörés elmaradt – igaz, ebben alighanem volt némi szerepe a helyi forgalmazással megbízott, ám egyúttal piaci konkurens MCI-nek is, amely finoman szólva nem tett meg mindent azért, hogy a német import turistabuszokat hozza helyzetbe a saját termékei helyett. Az európai piacos Tourismo aktuális nemzedékével szoros rokonságot mutató Tourrider tehát a Setra kiöregedő és katasztrofális eladási számokat hozó modelljeit váltja a tengerentúlon. Az új típustól a csillagos márka nem kevesebbet vár, mint hogy helyreállítsa a Daimler-csoport buszos divíziójának megtépázott renoméját az Újvilágban.

A Daimler Buses új reménységének első sikerére nem is kellett sokat várni, ugyanis a bostoni székhelyű Yankee Line közlekedési társaság még a kaliforniai premier előtt elkötelezte magát a típus mellett. A gyártó ugyan nem említ konkrét darabszámokat, de az üzemeltető a jelek szerint egy komolyabb mennyiséget rendelt be az egyféle hosszváltozatban, kizárólag háromtengelyes kivitelben elérhető Tourrider kerekesszékes lifttel is felszerelt kiviteléből, egy több évre szóló megállapodás keretében.

A Mercedes-Benz amerikai piacos utazóbusza 45 láb, azaz 13 716 mm hosszú, ehhez a helyi előírásoknak megfelelő energiaelnyelő lökhárítók további 8 hüvelyket (203,2 mm) adnak hozzá, így a jármű teljes hossza kerekítve 13 920 mm. A Tourrider az amerikai előírások adta lehetőségekkel élve 2590 mm széles, magassága viszont kiviteltől függően 3685 vagy 3745 mm is lehet. A leendő vásárlók két felszereltségi szint közül választhatnak, a szerényebben felszerelt belépőmodellt Business, a luxusváltozat pedig Premium fantázianéven kell keresni. A németek ügyeltek rá, hogy a két változat kívülről is jól megkülönböztethető legyen: amíg az olcsóbb Business változatot elöl-hátul egyaránt műanyag lámpafészekbe integrált spotlámpákkal szerelték, addig a 60 mm-rel magasabb Premium kivitel a Citaro sorozattól megörökölt LED-es fényszórókkal, felső felfogatású, fényezett házas visszapillantó tükrökkel és gazdagabban krómozott hűtőmaszk-imitációval rendelkezik. Emellett a luxuskivitel opciós listáján az utastér teljes hosszán végighúzódó Top Sky Panorama üvegtető is szerepel, de igény esetén minikonyha és toalett is kérhető a fedélzetre. Az utastér hőmérsékletéért mindkét kivitel esetében 35 kW hűtőteljesítményű Eberspächer/Sütrak légkondicionáló felel, melynek kondenzátor egységét amerikai szokásnak megfelelően a padló alá építik be a jármű bal oldalán, a B-tengely előtt. Emellett a buszvezetőnek külön is jár egy 9 kW hűtőteljesítményű berendezés. A vezetőkörnyezet egyébként szintén eltérő a két kivitelnél: a Business változat az inkább funkcionalitásra kihegyezett Basic Plus, míg magasabb presztízsű testvére az eleganciára többet adó Comfort Plus fantázianevű műszerfal mögül irányítható.

A Tourrider erőforrásaként mindkét változat esetében a common-rail befecskendezésű, hathengeres, 12,8 literes, 450 lóerős (336 kW), 2300 Nm csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 471 dízelmotor szolgál, melyet retarderrel egybeépített Allison WTB 500R automataváltóval párosítanak. Amint az egy korszerű távolsági busztól elvárható, a járművezetők munkáját vezetéstámogató biztonsági elektronikák egész sora segíti. Ezek némelyike, mint például az éberségfigyelő, feláras extrának számít, de sok közülük, egyebek mellett az ESP, a sávtartó asszisztens, az adaptív tempomat vagy az Active Brake Assist 5 (röviden ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer, már alapáron jár. Utóbbi egy esetleges ütközésveszély észlelése esetén képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt.

Fotók: Daimler Buses

Címkék