Kitekintő

Pénz áll a házhoz az NFI Groupnál

Jelentős pénzügyi támogatást kap a New Flyer, MCI, Arboc, valamint az Atlanti-óceán innenső oldalán az Alexander Dennis és Plaxton márkákat is birtokló kanadai NFI Group Inc. cégcsoport a Prairies Economic Development Canada (PrairiesCan) kormányzati osztály munkahelyteremtést segítő pénzügyi alapjából kamatmentes finanszírozás formájában, amely 2030 márciusában jár le. Az ennek segítségével megvalósítandó stratégiai fejlesztések a termékkínálatot és a gyártástechnológiát is érintik.

A kereken 10 millió kanadai dollár (átszámítva több, mint 2,64 milliárd forint) értékű állami támogatást az MCI winnipegi (Kanada) gyárában tartott decemberi sajtórendezvényen jelentették be hivatalosan. Az összeg az NFI Group zéró károsanyag-kibocsátású járműveinek fejlesztését és a kínálat bővítését, illetve az MCI gyárának modernizálását szolgálja, továbbá egy meg nem nevezett új akkumulátorpakk beépítésének fejlesztési költségeit is fedezi. Az MCI 2022-ben elindított, Project Phoenix néven futó gyárbővítési beruházása várhatóan 2024 második negyedévére készül el, és a tervek szerint a munkafolyamatok fejlesztését, a hatékonyság és a termelőkapacitás növelését, valamint az egy jármű elkészítéséhez szükséges munkaórák csökkentését szolgálja majd, különös tekintettel a tisztán elektromos hajtású típusok gyártására.

A NFI Group jelenleg is sokféle zéró emissziós busztípust kínál Észak-Amerikában. A New Flyer népszerű Xcelsior típuscsaládjának továbbfejlesztett akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás változatai mellett az emeletes Alexander Dennis Enviro500EV Charge (amely műszakilag nem azonos a világ többi részén forgalmazott újgenerációs Enviro500EV villanybusszal) és az Arboc Equess Charge elektromos midibusz is része a városi-elővárosi kínálatnak. A távolsági típusokra szakosodott MCI szintén több elektromos hajtású típust is kínál ügyfeleinek, a főként ingajáratokhoz ajánlott szokatlan felépítésű, a második utasajtónál alacsonypadlós peronrésszel rendelkező D45 CRT LE Charge (címlapképünkön) és ennek tavaly debütált normálpadlós változata, a D45 CRT Charge mellett az Észak-Amerika legkelendőbb távolsági buszcsaládjának számító J-sorozat is rendelhető már tisztán elektromos hajtással, J4500 Charge néven.

Címlapkép: NFI Group Inc.

Címkék