Kitekintő

A Solaris Európát már meghódította, most már jöhet Észak-Amerika

A Solaris már közel 30 éve íródó történetében mérföldkövet jelent, hogy nemrégiben a spanyol CAF csoport részeként működő gyártó egy önjáró Solaris Trollino 12 trolibuszt szállíthatott Észak-Amerikába, egész pontosan a kanadai Vancouverbe, ahol a város közlekedésszervezője heteken keresztül ismerkedett az európai piac legnépszerűbb trolibuszával. A jármű tengerentúli bemutatása része a tulajdonos azon célkitűzésének, miszerint az évtized második felében a Solaris nulla károsanyag-kibocsátású portfoliójával belépne az észak-amerikai piacokra.

A lengyel trolibusz tesztüzeme, amelyet a gyártó kezdeményezett, szimbolikusan a vancouveri trolibusz-hálózat elindításának 75. évfordulójára időzítve, augusztus 16-án kezdődött meg. A tesztfutások normál városi körülmények között zajlottak, az elsődleges cél pedig az volt, hogy a TransLink és a Vancouver trolibusz-flottáját üzemeltető közlekedési társaság gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a modern önjáró trolibuszok üzemeltetése terén. A TransLink ugyanis 2023 utolsó negyedévében egy nagyszabású trolitendert tervez kiírni a 2005 és 2009 között beszerzett, hasznos élettartamuk vége felé közeledő 188 darab szóló New Flyer E40LFR és 74 darab csuklós New Flyer E60LFR trolibuszból álló flottájának kiváltására. A közlekedésszervező az akkumulátoros trolibuszokra egyelőre csak egy lehetőségként tekint, de a városvezetés álláspontja szerint az elektromobilitás szempontjából, a meglévő 320 kilométeres felsővezeték infrastruktúra kihasználásával ez a technológia lenne a leggazdaságosabb és a legtisztább megoldás, az önjáró trolibuszok forgalomba helyezésével pedig lehetőség nyílna olyan vonalakra is kiterjeszteni a troliüzemet, amelyeket jelenleg dízelbuszok szolgálnak ki.

A próbafutások emellett lehetőséget teremtettek a gyártónak is arra, hogy értékes észrevételeket, információkat szerezzen a jármű európaitól némileg eltérő körülmények között történő üzemeltetésével kapcsolatosan.

A Trollino vancouveri bemutatója újabb lépést jelent a Solaris év elején bejelentett egyik célkitűzésének megvalósításában, miszerint 2026 után zéró emissziós – akkumulátoros, hidrogénhajtású és troli – buszaival belépne az USA és Kanada piacára, ahol évente nagyságrendileg 8000 városi autóbusz talál gazdára. Az első szállításokat a gyártó 2025-26-ra tervezi. Észak-Amerika meghódításához viszont a tengerentúli piacra szánt és az ottani előírásokhoz igazított típusoknak, amennyiben azokat közszolgáltatásban állítják forgalomba, jelentős helyi értékhányaddal kell rendelkezniük, ami azt jelenti, hogy mindenképpen szükség lesz egy bizonyos fokú helyi gyártás megszervezésére. A Solarisnak a CAF csoport részeként már ez sem jelentene megléphetetlen akadályt, ugyanis a spanyol anyacég rendelkezik helyi leányvállalattal a New York állambeli Elmirában.

Címkék