Kitekintő

Húsz elektromos VDL Citeát vásárol Düsseldorf

A düsseldorfi Rheinbahn nem tartozik azon kevés közlekedési társaságok sorába, amelyek elmondhatják magukról, hogy náluk zökkenőmentesen indult a villanybuszok kora, ugyanis a Rheinbahn két évvel ezelőtt egy pusztító raktártűzben 8 vadonatúj és még forgalomba sem állított Irizar villanybuszát, valamint további 30 dízel buszát vesztette el. A társaságot ért katasztrófa ellenére azonban Düsseldorf nem mondott le korábban kitűzött klímacéljairól, s a 8 kiégett Irizar pótlását követően most újabb 20 elektromos busz beszerzéséről kötött megállapodást, ezúttal a holland VDL-lel, amely 2024 végéig 15 csuklós és 5 szóló tisztán elektromos hajtású, újgenerációs VDL Citeát szállíthat Düsseldorfba. A beruházás összértéke 18,5 millió euró, azaz átszámítva mintegy 7 milliárd forint.

A teljes hosszban alacsonypadlós, 12,2 méteres VDL Citea LF-122 és 18,1 méteres Citea LF-181 típusjelölésű autóbuszok kiviteltől függően három-, illetve négyajtós kialakítással érkeznek, a 114 fő befogadóképeségű csuklósokat 48, a 77 fős szólókat pedig 43 ülőhellyel szerelik. Az autóbuszokba a VDL lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát alkalmazó, High Energy fantázianéven futó energiatárolói kerülnek, viszont azok tárolóképességéről egyelőre nem közölt információkat a közlekedési társaság, sem a gyártó. Mindazonáltal az alacsony utasszám arra enged következtetni, hogy a buszokat viszonylag nagy, a szólókat 400 kWh, a csuklósokat 500, vagy akár 600 kWh összkapacitás feletti akkucsomaggal látják el, azaz a padlóba integrált akkuk tetőre helyezett energiatároló egységekkel is kiegészülnek majd. A járművek közvetlen mozgatásáról a ZF villanymotorjai gondoskodnak, az AxTrax AVE portálhídba integrált vontatómotorok csúcsteljesítménye 2 x 125 kW.

A Rheinbahn jelenleg mindössze két darab elektromos buszt üzemeltet, ezekhez a 2021 áprilisi raktártüzet megúszó Irizar villanybuszokhoz idén csatlakozik a tűzben elpusztult járművek pótlására érkező 8 márkatársuk, s jövőre pedig a most megrendelt 20 VDL Citea. A társaság majdani környezetbarát flottájának kiszolgálására a cég heerdti telephelyén hamarosan megkezdődnek egy modern buszgarázs kivitelezési munkálatai, amelyben 60 villanybusz számára alakítják ki a szükséges töltő- és parkolási infrastruktúrát.

Az elkövetkezendő hónapokban az elektromos buszok mellett 10 darab üzemanyagcellás CaetanoBus H2.City Gold is érkezik a Rheinbahnhoz, s további 10 hidrogénbusz beszerzése is tervben van, melyekre a közlekedési cég már ki is írta a közbeszerzési eljárást.

Címkék