Magazin

Megkezdődött a Volánbusz BYD villanybuszainak átadása

A jelek szerint elhárult az akadály a Volánbusz által tavaly megrendelt, 48 darabos BYD flotta leszállítása elől, ugyanis megkezdődtek az 5 vidéki városban forgalomban álló, Komáromban készült elektromos járművek átadásai. A Zöld Busz Program keretében beszerzett járművek átadás-átvétele annak ellenére, hogy már jó ideje készen vannak, csak most, a szállítási határidő lejárta után 3 hónappal kezdődhetett meg. A csúszás pontos miértjét továbbra sem lehet tudni, sem a Volánbusz, sem pedig a BYD nem kívánt válaszolni ezirányú kérdéseinkre.

A 48 darab BYD eBuson Győr, Zalaegerszeg,  Szolnok, Szeged és Eger osztozik, s úgy tudjuk, hogy Egerbe és Zalaegerszegre már meg is érkeztek az oda szánt kocsik. A zalaegerszegi rendeltetésű példányok forgalomba helyezése valósulhat meg leghamarabb, ünnepélyes átadásukra a napokban kerül majd sor a Volánbusz tájékoztatása szerint. A villanybuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra kiépítése több helyen még folyamatban van, de vannak már olyan városok, ahol a töltőberendezések már készen várják az érkező villanybuszokat a társaság telephelyein. Mivel a járműveket a települési önkormányzatok és a Volánbusz közösen szerzik be a Zöld Busz Program keretében, így a felek között fennálló viták ellenére Szolnok is megkapja az oda ígért 10 kocsit.

A BYD villanybuszokat a társaság nettó 142,5 millió forintos darabonkénti vételáron szerzi be, a beszerzés teljes értéke több mint 6,5 milliárd forint. Azt, hogy a késedelmes szállításért gyártót mekkora kötbérfizetési kötelezettség terheli, vagy terheli-e egyáltalán, azt egyelőre nem tudni. A Volánbusz a szállítások megkezdése előtt adott tájékoztatása szerint a  késedelemmel kapcsolatos egyeztetések függvényében döntenek majd az esetleges kötbérigény érvényesítéséről.

A címlapkép illusztráció.

Címkék