Kitekintő

Alacsony belépésű helyközi villanybuszt dob piacra az Iveco

Az amerikai-olasz CNH Industrial csoport haszongépjármű-gyártó érdekeltségének autóbuszos üzletága, az Iveco Bus új alacsony belépésű elektromos modellel lép a piacra, amelyet a júniusban Barcelonában megrendezésre kerülő Nemzetközi Tömegközlekedési Unió (UITP) világkongresszusán mutat be az olasz buszgyártó.

A 100%-ban elektromos hajtású, főként helyközi – elővárosi és regionális – forgalomra ajánlott újdonság a 2007-ben az akkori Irisbus palettáján megjelent alacsony belépésű Crossway alapjaira épül. A bemutatásra kerülő modell a négyféle hosszváltozatban – 10,7, 12, 13 illetve 14,5 méter hosszúságban – elérhető Crossway LE típuscsalád egy 13 méteres változata lesz.

Az immár 16 éve gyártott Crossway modellből napjainkra már több mint 55 ezer példány talált gazdára

Az „e-Crossway”-be az amerikai Microvast 180 Wh/kg energiasűrűségű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorai kerülnek, melyek élettartamát a gyártó állítása szerint legalább 10 évre tervezték. A típus 6, illetve 7 modulos akkupakkal lesz elérhető, a hat egységből álló 414 kWh-nyi, a hét modulos pedig 483 kWh-nyi energia tárolására lesz alkalmas. Az elektromos Crossway akkupakkjainak összeszerelése házon belül, a szintén a CNH Industrial kötelékébe tartozó FPT (Fiat Powertrain Technologies) Industrial torinói üzemében történik.

A címlapkép illusztráció.

Címkék