Magazin

A BKV már a harmadik Isuzu busztípust teszteli az idén

Három hónapon belül már a harmadik demóbuszt bocsátja a BKV Zrt. rendelkezésére az Anadolu Isuzu hazai forgalmazója. A Citibus és NovoCiti VOLT midibuszok után ezúttal a teljes méretű, 12 méter hosszú CitiVolt villanybuszt próbálhatja ki a fővárosi utazóközönség egy közel egyhetes tesztfutás keretében.

A május 10-től (szerdától) forgalomba álló, tisztán elektromos hajtású tesztbuszt a 15-ös és a 154-es vonalakon vallatja képességeiről a BKV, amely ez alkalommal is várja az utazóközönség véleményét a bkv@bkv.hu e-mail címen. A jármű a tervek szerint szerdán, csütörtökön és pénteken (május 10-12.) a belvárost átszelő 15-ös viszonylaton közlekedik majd kb. 6 és 23 óra között, hétvégén pedig (május 13-14.) a 154-es járaton próbálhatják ki az érdeklődők 6-tól 21 óráig. A jármű mozgása és menetrendi indulási időpontjai a BudapestGO utazástervező alkalmazás online térképes felületén JÁRMŰ2 néven lesznek követhetők.

A budapesti 15-ös viszonylathoz kapcsolódó további friss hír, hogy május 13-tól (szombattól) ezen a járaton is lehet kerékpárt szállítani – bár, mint az a fenti üzemtervből látható, ez a török tesztbusz vendégszereplését pont nem érinti majd.

A magyar fővárosban most bemutatkozó Isuzu CitiVolt 12 demóbusz egy európai tesztkörút keretében érkezett Budapestre, és a tervek szerint május 22-ig tartózkodik majd hazánkban. A 12 030 mm hosszú jármű specifikációjáról nem árul el konkrétumokat a BKV rövid közleménye, leszámítva a kereken 100 fős befogadóképességet, ami kifejezetten jónak számít a kategóriában. Az utastér végig 2+2 soros üléskiosztással rendelkezik, a második ajtóval szembeni peronrészen három lehajtható ülőalkalmatosságot is elhelyeztek.

A látványos külsejű CitiVolt sorozatgyártású változatát tavaly szeptemberben, a hannoveri IAA Transportation 2022 kiállításon mutatta be az Anadolu Isuzu. A ZF kvázi-kerékagymotoros, 2 x 125 kW csúcsteljesítményű hajtott portálfutóművével szerelt, teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) villanybusz lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorait a Proterra szállítja, ezek összkapacitása kiviteltől függően 225 és 450 kWh között változik. A Budapesten kipróbálásra kerülő példány az elérhető legnagyobb akkupakkal rendelkezik, amivel a gyártó állítása szerint a busz akár 480 kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel. Utóbbi folyamat mindössze 3 órát vesz igénybe megfelelő töltési infrastruktúra esetén, CCS Combo 2 plug-in interfészen keresztül.

Fotók: iBUS Hungary. A címlapkép illusztráció, forrás: Anadolu Isuzu

Címkék