Kitekintő

Flottát zöldít Barcelona is, viszont nem ész nélkül

A barcelonai autóbusz-hálózat szisztematikus villamosításának következő lépéseként 78 darab elektromos autóbuszt állít forgalomba a Transports Metropolitanos de Barcelona (TMB) a város már teljesen villamosított, kiemelt jelentőségű és nagy kihasználtságú H16-os vonalán, valamint a H15-ös jelzésű viszonylaton. A beruházás része a TMB azon flottazöldítő-programjának, melynek keretében a társaság 2025-ig 400 millió euró értékű beruházást tervez megvalósítani az alternatív hajtással rendelkező autóbuszok beszerzése, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése terén. A közlekedési vállalat célkitűzése az, hogy 2025-re kizárólag alternatív hajtású (CNG-, dízel-elektromos hibrid-, hidrogén-, és villanyhajtású) autóbuszok közlekedjenek a flottájában, 2030-ra pedig ezek több, mint fele legyen tisztán elektromos hajtású.

A 78 darab elektromos autóbuszt, összesen 46 millió euró értékben három különböző gyártó szállítja le; a BYD és a Solaris együttesen 49 szóló kocsit – melyeken 25-24 arányban osztozik a kínai és a lengyel gyártó -, az Irizar pedig 29 csuklós ie tram villanybuszt szállít a katalán fővárosba. A szóló buszokat nagy (400 kWh-t meghaladó) kapacitású akkupakkal szerelik, a csuklósok viszont egy kisebb, gyorstöltésre optimalizált akkumulátorcsomagot kapnak. Mindhárom modell pantográfos rendszerű töltésre is alkalmas kivitelben érkezik a megrendelőhöz. A Solarisnak és az Irizarnak a mostani nem az első elektromos buszokra vonatkozó megbízása a TMB-től, a lengyelek korábban 17 Solaris Urbino 18 electricet, a baszk buszgyártó pedig 13 csuklós és két szóló autóbuszt már szállított a városba. A BYD villanybuszai viszont – amelyek Komáromban készülnek – új szereplőnek számítanak a közlekedési társaság flottájában. Az újonnan beszerzett járművekkel 118 darabosra bővül a barcelonai zéró emissziós flotta, amelyben 8 darab hidrogénüzemű CaetanoBus is üzemel.

A TMB tervei szerint 2025-re már összesen 232 elektromos és 44 üzemanyagcellás autóbusz fog a társaság 1200 darabot számláló járműparkjában közlekedni, azaz a teljes járműállomány 20%-a lesz tisztán elektromos és/vagy hidrogénhajtású, teljes egésze pedig alternatív hajtású. A TMB flottájában a már fentebb említett elektromos és hidrogén-üzemű buszokon kívül jelenleg mintegy 900 alternatív hajtású autóbusz teljesít szolgálatot; több mint 400 hibrid (soros, párhuzamos és lágy), valamint közel félezer gázüzemű, a dízelbuszok száma pedig már alig éri el a 200-at.

A társasághoz 2024 első feléig további 68 szóló és 20 csuklós elektromos busz érkezik 50 millió euró értékben. Emellett 36 darab hidrogénbusz közbeszerzése van folyamatban, valamint további  36 villanybusz beszerzésének pályázati felhívása áll előkészítés alatt.

A TMB flottájához az elkövetkezendő időszakban a villanyhajtású buszokon kívül, a kiérdemesült CNG-buszok kiváltására 85 darab szóló és 23 csuklós, EfficientHybrid-modullal kiegészített, sűrített földgázzal hajtott MAN Lion’s City G, valamint 24 darab dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal szerelt, Volvo B5LH alvázra karosszált UNVI Urbis DD emeletes busz is csatlakozik majd. A közlekedési cég legutóbb tavaly szerzett be CNG-hajtású járműveket, a 46 darab, szintén hibrid modullal szerelt gázbuszt az EvoBus (16) és az MAN (30) szállította.

Címkék