Magazin

Ukrajnában folytatja pályafutását 14 autóbusz a V-Busz korábbi flottájából

Veszprém közgyűlésének csütörtöki döntése értelmében a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. egykori, tavaly januárban feleslegessé vált flottájából összesen 14 autóbuszt – 12 szóló és 2 csuklós kocsit – segélyadományként Ukrajnának ajándékoz a város. A járműveket értesüléseink szerint hivatalosan vasárnap folyamán adják majd át ünnepélyes keretek között Kárpátalja legnagyobb településén, Ungváron, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőjének jelenlétében.

Első lépésben hat autóbusz indult útnak a történelmi Ung vármegye székhelyére, a kontingens öt darab szóló Mercedes-Benz Citaro (veszprémi rendszámok: REM-829, REM-833, REM-834, REM-835, REM-837), valamint egy csuklós kivitelű Mercedes-Benz Citaro G autóbuszból (REM-820) áll, mindegyik a típus első generációját képviseli. Az alacsonypadlós, légkondicionált járművek 2003 és 2006 közötti évjáratúak, veszprémi pályafutásuk előtt egy hamburgi eredetű példányt leszámítva Svájcban (Lugano, Luzern, Zürich) szolgáltak.

A buszok tegnap (március 31.) este nyolc órakor indultak útnak Záhony felé, ahová ma reggel hat óra tájban érkeztek meg. Az indulásnál Porga Gyula, Veszprém polgármestere is jelen volt. A sorrendben a 8-as főutat, majd az M7-es, M0-ás, M31-es, M3-as autópályákat és autóutakat, végül pedig a 403-as és a 4-es főutakat érintő menetelés során a Volánbusz, a BKV, az MVK és a DKV szakemberei is készen álltak arra, hogy szükség esetén műszaki támogatást nyújtsanak a konvojnak, amelyet egy szervizautó is kísért.

A buszok a ma hajnali órákban Záhonynál

A buszok a tervek szerint kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol főként iskolabuszként és más, önkormányzati feladatokat ellátó járművekként számítanak rájuk. A magyarlakta régiók eredeti autóbuszait ugyanis az ukrán kormányzat elvitte az ország keleti felébe, hogy a katonai logisztikát támogatva segítsék velük a háborús műveleteket.

A V-Busznak nem ez az első jótékonysági akciója az ukrajnai eseményekhez kapcsolódóan – mint azt megírtuk, nem sokkal a háború kitörése után a társaság a flottacserével felszabadult járműveit menekültszállításra ajánlotta fel.

A címlapkép illusztráció, forrás: Porga Gyula

Címkék