Kitekintő

Ismét spanyol villanybuszokat állítottak forgalomba Bulgáriában

Burgasz után újabb bolgár városban jelentek meg az Irizar villanybuszai: az ibériai buszgyártó még 2021-ben kötött megállapodást a Bulgária középső részén található Sztara Zagora városával egy 33 darabos szóló Irizar ie bus flotta leszállításáról, melynek első 18 példányát január végén állították forgalomba a közel 137 ezer lakosú településen. 

Az elektromos autóbuszok és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúra kiépítése 11 milliárd forintnak megfelelő bolgár levába került, ennek az összegnek 83%-a európai uniós vissza nem térítendő támogatásból származik. A flotta fennmaradó részét, azaz a maradék 15 kocsit az Irizar az elkövetkezendő hónapokban szállítja majd le a megrendelőnek; ezt követően már összesen 77 Irizar elektromos busz – 67 szóló és 10 csuklós kocsi – fog közlekedni a kelet-európai országban.

Az autóbuszok energiaellátására 18 konnektoros töltőberendezést – amelyek mindegyike két autóbusz egyidejű töltését teszi lehetővé – telepítettek, ezeket a Jema Energy szállította, amely szintén az Irizar-birodalom tagja. A töltési infrastruktúra kiszolgálására több transzformátor állomást is üzembe helyeztek, ezek egyenlőre a hálózatról kapják az energiát, de tervben van egy napelempark létesítése is a városban, ami többek között a buszok energiaigényét is fedezné.

A 12 méter hosszú, három teljes szélességű utasajtóval szerelt járművek 72 fős utaskapacitással rendelkeznek, összesen 26, ezen belül a városi buszokra vonatkozó ENSZ-EGB előírásnak megfelelően négy elsőbbségi ülőhellyel, valamint egy kerekesszékes-férőhellyel. Az autóbuszok belső tere kiemelkedően, elsősorban az üvegezett oldalfalaknak és az áttetsző Ruspa Citipro utasüléseknek köszönhetően. A kényelmet az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőaljzatok, a biztonságot pedig egyebek mellett a négy egységből álló fedélzeti kamerarendszer és eCo3 légtisztító berendezés biztosítja. Utóbbi a vírusok, baktériumok és más mikroorganizmusok mellett az allergének és a porszemcsék ellen is hatékony.

A járművek mozgatásáért 206 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor, ennek energiaellátásáért pedig egy négymodulos, 280 kWh összkapacitású, az Irizar cégcsoporton belülről származó lítium-ion akkumulátorpakk felel, ami a gyártó szerint teljes feltöltéssel 240 kilométer megtételét teszi lehetővé. A felszereltség részét képezi a szintén az Irizar-csoporthoz tartozó Datik által szállított telemetriai monitorozó rendszer is, amely működés közben hasznos adatokat szolgáltat a fenntartónak a járművek működéséről.

Címkék