Kitekintő

Leszállította Burgasz első villanybuszait az Irizar

Megkezdte a Fekete-tenger partján fekvő népszerű bolgár üdülőváros, Burgasz által megrendelt 44 darabos ie bus széria átadását az Irizar. Az első két járművet – egy szóló és egy csuklós villanybuszt – a leendő üzemeltető, a Burgasbus (Бургасбус) telephelyén mutatták be a sajtó képviselőinek október 20-án.

Bár egyelőre több az illusztris vendég, mint az átadott jármű, hamarosan 44 darab elektromos Irizar ie bus suhan majd Burgasz utcáin

Idén márciusban számoltunk be az Irizar akkor frissen tető alá hozott bulgáriai üzletéről, amelynek keretében a spanyol buszgyártó 34 darab szóló és 10 darab csuklós villanybuszt szállít a magyarok körében is kedvelt nyaralóhelynek számító Burgasz városába. A lokálisan zéró emissziós buszok üzembe állítása a város első nagyobb szabású, elektromobilitással kapcsolatos projektje. Ennek megfelelően a szerdai sajtónyilvános rendezvényen számos más prominens személyiség mellett jelen volt többek között Dimitar Nikolov, Burgasz polgármestere és Alejandro Polanco, Spanyolország bulgáriai nagykövete is. Bár az eredeti tervekben szereplő szeptemberi átadás végül egy hónapot csúszott, az elektromos buszok szállítására jellemzően vállalt határidőkhöz képest még így is viszonylag gyorsan átvehette a flotta első példányait a megrendelő. A járművek lítium-ion akkumulátorainak töltéséhez szükséges 44 darab, egyenként 100 kW teljesítményű, CCS Combo 2 csatlakozóval szerelt ECI-100 konnektoros töltőállást a szintén az Irizar Group érdekeltségébe tartozó Jema Energy szállítja.

Az utastér kivitelezése az legigényesebb nyugati üzemeltetőknél is megállná a helyét

Az Irizar által előszeretettel alkalmazott, Ruspa Citipro típusú párnázatlan utasülésekből a háromajtós szóló kocsik fedélzetén 26, a négyajtós csuklósokén pedig 32 darabot helyeznek el, közülük négyet-négyet elsőbbségi kialakításban. A Burgasbus többek között olyan látványos extrákat is megrendelt a járművekhez, mint a parkettahatású padlóburkolat, vagy a beltér világosságát növelő üvegezett peronrész. A felszereltség részét képezi a szintén az Irizar-csoporthoz tartozó Datik által szállított telemetriai monitorozó rendszer is, amely működés közben hasznos adatokat szolgáltat a fenntartónak a járművek működéséről. A Burgasbus jelenleg összesen mintegy 130 autóbuszt üzemeltet, a mostani flottafrissítéssel tehát az állomány jelentős hányadát tisztán elektromos hajtású járművekre cserélik.

Fotók: Irizar 

Címkék