Kitekintő

Harminc Irizar elektromos csuklóst vásárol Valladolid

A spanyol Valladolid város közösségi közlekedéséért felelős AUVASA közlekedési szolgáltató (Autobuses Urbanos de Valladolid) 30 darab csuklós ie tram és a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra beszerzéséről kötött keretmegállapodást az Irizarral. A 30 darabos flottát két részletben szállítja le a gyártó, az első 14 példány a tervek szerint már 2022 végén megérkezik a városba.

Az Irizar a 18 méteres járműveket a házon belül gyártott, az Irizar Group kelléktárából származó, legújabb generációs, 630 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomaggal szállítja, ami már elegendő az egész napi folyamatos üzemhez. Az energiatárolók feltöltése egyaránt történhet majd inverz pantográfos gyorstöltő, illetve  CCS rendszerű plug-in töltőn keresztül is, előbbi 450 kW-os, utóbbi pedig 150 kW-os maximális töltési sebességet tesz lehetővé. A töltési infrastruktúrát szintén az Irizar Group érdekeltsége, egész pontosan a Jema Energy fogja szállítani.

Az invertált áramszedős töltőrendszer működése teljesen automatizált, a busz és a töltő közötti kommunikáció létrejötte után a töltőállomás leereszthető pantográfja automatikusan csatlakozik a busz tetején kiépített sínrendszeren keresztül a jármű akkumulátorára. A rendszer gyakorlatilag az összes piacon lévő elektromos busszal kompatibilis, és megkönnyíti a napi járműtöltési folyamatot.

A négyajtós, 1-2-2-2 ajtókiosztású elektromos autóbuszok összesen 43 ülőhellyel (ebből négy elsőbbségi) és három kerekesszékes-férőhellyel rendelkeznek majd, teljes befogadóképességük viszont mindössze 105 fő. A csuklósok általános felszereltségében megtalálható lesz egyebek mellett a külső visszapillantókat kiváltó kamerarendszer, a fejlett információs és multimédia rendszer 15″-os képernyőkkel, az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontok, a szén-dioxid mérők, a beltéri biztonsági kamerarendszer és a járművezető biztonságos munkavégzését segítő, gyalogosokat és kerékpárosokat is érzékelő elektronikák (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) egész sora is.

Címkék