Kitekintő

Az Irizar szállítja Liechtenstein első elektromos buszait

Január végéig összesen négy darab villanyhajtású Irizar ie bus áll forgalomba Liechtensteinben, a LIEmobil marketingnéven működő Liechtenstein Bus ernyőszervezet hálozatán. Az autóbuszokat svájci Bus Ostschweiz AG leányvállalata, a BOS PS Anstalt szerzi be. A közlekedési cég 2021 óta szolgáltat a 160 km² területű törpeállamban, előtte a hercegség buszközlekedési feladatait közel egy évszázadon keresztül  a svájci PostBus biztosította.

A LIEmobil színeiben jelenleg 48 darab autóbusz közlekedik, ezek a járművek két hibrid Volvo kivételével dízelmotorral vannak szerelve. A január végéig forgalomba álló spanyol villanybuszok, amelyek a hercegség első zéró emissziós hajtásrendszerrel ellátott autóbuszai lesznek, a LIEmobil éves futásteljesítményének közel 10%-áért felelnek majd, s a közlekedésszervező számításai szerint évente 250 ezer kilogramm CO2-kibocsátástól óvják meg környezetüket. A járművek üzemeltetéséhez szükséges energiát teljes egészében megújuló forrásból állítják elő.

A LIEmobil az elkövetkezendő 10 évben a hálozatán szeretné megvalósítani a kizárólag zéró emissziós, megújuló energiaforrásokra alapozott közösségi közlekedést; a közlekedésszervező villamosítási ütemterve 2026-ra a liechtensteini buszflotta egyharmadának, 2028-ra mindegy felének, 2033-ra pedig a teljes egészének villamosítását tűzi ki célul. A LIEmobil közleménye kiemeli, hogy az elektromos hajtás amellett hogy környezetbarát, jóval magasabb hatásfokkal üzemel mint a dízelmotoros, ugyanis míg az akkumulátorokban tárolt energia 90%-a fordítható mozgására, addig az autóbuszok és a teherautók belsőégésű erőforrásai az üzemanyag energiatartalmának alig több mint 40%-át képesek mozgási energiává alakítani, a maradék 60% hulladékhőként elvész.

A 12 méter hosszú, kétajtós, 1-2-0 ajtókiosztású, 64 fő befogadóképességű elektromos autóbuszokat egy négymodulos, az Irizar Group kelléktárából származó 343 kWh összkapacitású lítium-ion vontatási akkumulátorcsomaggal szerelték, ami akár 250 kilométer megtételére is alkamassá teheti a járműveket. A kocsik közvetlen mozgatásáról egy 206 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik.

Címkék