Kitekintő

Negyvennyolc háromtengelyes Intourót állított forgalomba az ÖBB Postbus

Ausztria legnagyobb buszközlekedési szolgáltatója, az Osztrák Szövetségi Vasutak leányvállalataként működő ÖBB Postbus 48 példányt helyezett üzembe a megújult Mercedes-Benz Intouro típuscsalád L jelű, azaz 14,88 méter hosszú háromtengelyes verziójából. A Postbus az új szerzeményekből 15-öt Salzburg tartományban, 33-at pedig Stájerországban állított forgalomba több nagy utasforgalmú helyközi vonalon.

Az autóbuszokat az osztrák állami busztársaság a Salzburger Verkehrsverbund és a stájer Steiermärkischer Verkehrsverbund ernyőszervezetek égisze alatt üzemelteti, s a két közlekedésszervező színeiben közlekedő járműveket közel azonos specifikációval rendelte meg a szolgáltató. Az autóbuszok 65 üléses konfigurációban érkeztek, s az esélyegyenlőség jegyében a hátsó kétszárnyú utasajtóval szemben fedélzetükön kialakításra került egy főnyi kerekesszékes/babakocsis utas szállítására szolgáló férőhely is. Mivel normálpadlós autóbuszról van szó, a kerekesszékes utasok beemelését Revar Zeus kerekesszékes lift segíti, amely a hátsó ajtó legalsó lépcsőfokánál került beszerelésre.

A járművek viszonylag magas felszereltséget kaptak, a buszokban többek között kényelmes, dönthető háttámlás, kétpontos biztonsági övvel ellátott Travel Star Eco utasülések (az Intouróhoz választható két üléstípus közül ez a drágábbik), poggyásztartó és filccel burkolt oldalfalak is növelik az utaskomfortot. A kellemes utazásról emellett thermopan üvegezés, nagy hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezés és elektromosan működtethető tetőablakok is gondoskodnak. A buszokon tolatókamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszer is helyet kapott; a hátsó ajtónál történő eseményeket egy külön egység figyeli.

A kocsik mozgatásáért a 10,7 literes, 1900 Nm-es csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor 395 lóerős (290 kW) változata,  6+1 fokozatú ZF EcoLife 2 automataváltó és tárcsafékkel szerelt, középső differenciálműves, merev hidas, oldalanként 2-2 légrugóval ellátott Mercedes-Benz RO 440 hátsó futómű felel.

Az Intourókat a jármű- és diagnosztikai adatokat továbbító Bus Data Center nevű telematikai box segítségével a Daimler Buses Cloudon keresztül összekapcsolták az OMNIplus ON Portal felülettel, s  az ÖBB Postbus a Daimler Buses felhőjéből származó járműadatokat saját flottakezelő rendszereibe is integrálta.

Az ÖBB Postbus az elmúlt 10 évben több mint 600 Mercedes-Benz autóbusszal bővítette flottáját, többek között villanyhajtasú eCitarókkal is. Ausztria legnagyobb autóbusz-társasága csaknem 2100 saját járművel, valamint több alvállalkozó és leányvállalat autóbuszainak bevonásával üzemelteti a szomszédos Csehországba is kiterjedő helyközi autóbusz-hálózatát. A Postbus színeiben közlekedő autóbuszok évente csaknem 140 millió kilométert tesznek meg és 131 millió utast szállítanak el, akiknek megközelítőleg 70%-a diák. A bécsi székhelyű társaság autóbuszai Ausztria-szerte több mint 1700 települést kapcsolnak össze.

Fotók: Armin Adamovic

Címkék