Kitekintő

Az ÖBB Postbus állítja forgalomba Ausztria első közforgalmú Mercedes-Benz eCitaróit

Ausztria legnagyobb buszközlekedési szolgáltatója, az Osztrák Szövetségi Vasutak leányvállalataként működő ÖBB Postbus tizenegy darab szóló Mercedes-Benz eCitarót vásárolt. A járműveket, amelyek a Daimler közlése szerint az első menetrend szerint közlekedő eCitarók lesznek a „sógoroknál”, a szolgáltató az alsó-ausztriai Weinviertel régióban állítja forgalomba. 

A környezetbarát járművek a Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) közlekedésszervező színeiben közlekednek majd, és a gänserndorfi, a mistelbachi, valamint a wolkersdorfi pályaudvarokat összekötő 530-as és 535-ös viszonylatokon váltják fel az ott szolgálatot teljesítő dízelüzemű autóbuszokat. A tervek szerint a flottából nyolc kocsi lesz folyamatosan forgalomban (ennyi a két vonal járműigénye), további két járműnek a gänserndorfi állomáson kell tartózkodnia bármikor bevethető állapotban, egy pedig tartalékkocsiként fog funkcionálni.

Az autóbuszok energiatárolóinak feltöltése Mistelbachban és Wolkersdorfban éjszakánként történik konnektoros töltőberendezéssel, 150 kW-os maximális töltőteljesítménnyel, emellett Gänserndorfban egy 300 kW-os pantográfos rendszerű gyorstöltő oszlopot is telepítettek az autóbuszok esetleges többlet energiaigényének kiszolgálására. Utóbbival elméletileg az eCitarók akkumulátorai 30 perc alatt teljesen feltölthetők. A töltőberendezéseket az osztrák EVN-Energie-Versorgung Niederösterreich AG építette ki a VOR ernyőszervezet megbízásából. Az autóbuszok töltésére szolgáló villamos energia a teljes értéklánc során zöldnek minősül, mivel az kizárólag megújuló forrásokból származik. A villanybuszok a Postbus számításai szerint évente 1,3 millió kocsikilométert tesznek meg, és ez idő alatt 95 tonna CO2-kibocsátástól óvják meg közvetlen környezetüket.

Az eCitarókat a Bus Data Center nevű telematikai box segítségével (amely ma már minden villanyhajtású Citaro alaptartozéka) a Daimler Buses Cloudon keresztül összekapcsolják a többek között akkutöltöttség-monitorozást, útvonalrögzítést, energiafogyasztás-elemzést és távdiagnosztikát biztosító OMNIplus ON Portal felülettel, amely egyebek mellett a töltés- és depómenedzsmentet, valamint a járművek hatótávolságának előrejelzését szolgálja, hatékonyabbá téve ezzel az állomány működését. Az ÖBB Postbus a Daimler Buses felhőjéből származó járműadatokat saját flottakezelő rendszereibe is integrálja.

Címkék