Kitekintő

A Solaristól vásárol elektromos csuklóskat a lengyel MPK Łódź társaság

Lengyelország harmadik legnépesebb városának számító Łódź a napokban összesen nyolc darab csuklós Solaris Urbino 18 Electric csuklós villanybusz és a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra beszerzéséről állapodott meg a Solarissal. A megrendelt járművek, amelyek a város első ilyen hajtásmóddal szerelt Solaris autóbuszai lesznek, 2023 második felében állhatnak forgalomba. A beszerzés értéke 32 millió zloty, átszámítva közel 2,8 milliárd forint.

A 8 darab villanyhajtású csuklós Solaris beszerzésére a helyi közlekedési társaság, az MPK Łódź tavaly elindított flottafrissítési programjának keretében kerül sor, melynek részeként eddig – a mostani szerződést is beleszámítva – már 130 környezetbarát jármű leszállításáról kötött megállapodásokat a közlekedési cég. Tavaly 51 darab (29 szóló és 22 csuklós) Solaris Urbino mild hybridet és 17 darab Volvo 7900 Electric szóló villanybuszt szerzett be a társaság, jövő tavaszig pedig 52 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusszal frissül a város autóbusz-állománya.

Az elektromos csuklós Urbinók leszállításán túl a gyártó az autóbuszok üzemeltetéséhez elengedhetetlen töltő infrastruktúra telepítését is vállalta. A hagyományos konnektoros töltőberendezések mellett a Solaris inverz pantográfos, OppCharge rendszerű gyorstöltőket is üzembe helyez a város több pontján, így a járművek a gyártó szerint akár a nap 24 órájában az üzemeltető rendelkezésére tudnak állni.

Az autóbuszokba a Solaris High Energy fantázianéven futó lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja kerül, mégpedig a 8 modulos, 400 kWh összkapacitású változat. A kocsik hajtásért egy központi motoros konfiguráció felel, egy 240 kW csúcsteljesítményű TSA TMF35-44-4 hatpólusú aszinkron villanymotor főszereplésével.

A teljesen automatizált klímaberendezéssel szerelt csuklósok teljes utaskapacitása 110 fő, ebből  az ülőhelyek száma 35. Az autóbuszok fedélzetén a már megszokott felszereltség mellett olyan kényelmi megoldásokat is telepítenek, mint a bankártyás fizetést lehetővé tevő e-jegyrendszer, a jegykiadó automata, vagy éppen a környezeti zajszinthez alkalmazkodó önadaptív hangerő funkcióval ellátott utastájékoztató rendszer.

A buszokkal együtt a közlekedési cég kapcsolódó szolgáltatásként megkapja a Solaris saját, valósidejű online távdiagnosztikai és felügyeleti, ún. eSConnect flottamenedzsment-rendszerrét is, amely a telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkezik. Az olyan információk segítségével, mint a várható hatótáv vagy az aktuális és teljes energiafogyasztásra vonatkozó adatok, a Solaris szerint az MPK Łódź hatékonyabban tudja majd üzemeltetni az autóbuszokat, s növelheti azok rendelkezésre állását is.

Címkék