Ikarus

Wrocławban is kipróbálják az Ikarus villanybuszát

Krakkó és Varsó után újabb nagyvárosban, az alsó-sziléziai Wrocławban folytatódik az Ikarus 120e lengyelországi tesztkörútja. A magyar villanybuszt az MPK Wrocław közlekedési társaság hálózatának agglomerációs járatain próbálják ki utasforgalomban november 14. és 18. között.

A korábbi lengyel vendégszereplésekhez hasonlóan a wrocławi sajtóban is egy legenda visszatéréseként hivatkoznak az Ikarus lokálisan zéró emissziós modelljének tesztfutására. Errefelé főként a csuklós típusok jutnak a helyiek eszébe, ha a magyar buszgyártó termékeiről van szó: az Ikarus 280-asok a keleti blokk számtalan más városához hasonlóan egykor Wrocławban is meghatározták az utcaképet, de a teljes hosszban alacsonypadlós Ikarus 417-esből is közlekedett itt egy példány, sőt, a kilencvenes évek közepén Lengyelországba exportált kocsik közül ez volt forgalomban a legtovább. Összességében a magyar autóbuszok 1981-től kezdve 33 éven át közlekedtek a város utcáin, ezen idő alatt 325 kocsi öregbítette buszgyártásunk hírnevét az MPK Wrocław flottájában – közülük egyes példányok jóval több, mint egymillió kilométert teljesítettek pályafutásuk során.

A jelenkort a 120e típus korábban SRA-450 rendszámmal Németországban is kipróbált, 2021-es gyártású demópéldánya hivatott képviselni öt napon át. A buszt a 9-essel kezdődő számozású, Długołęka felé közlekedő agglomerációs járatokon próbálhatják ki a helyiek, de a városon belül többek között a Galeria Dominikańska környékén és Psie Pole kerületben feltűnik majd. A tesztfutás ideje alatt az elektromos Ikarusra ugyanúgy jegyet kell váltani, mint az üzemeltető minden más, saját tulajdonú autóbuszára.

Az MPK Wrocław idén már a negyedik busztípust teszteli a város vonzáskörzetét kiszolgáló agglomerációs viszonylatokon, eddig azonban kizárólag csuklósokat próbáltak ki: egy Mercedes-Benz Conecto G mellett egy dízelmotoros és egy tisztán elektromos hajtású Solaris Urbino 18-ast. A belvárosi viszonylatokon korábban a hidrogénhajtású NesoBus prototípusát is vallatta képességeiről a közlekedési társaság, jövőre pedig 13 darab Mercedes-Benz eCitaro G csuklós villanybusz érkezik a városba – utóbbiak viszont már véglegesen.

Címkék