Kitekintő

A Nobina közvetítésével jutnak el Svédországba az új VDL Citea első példányai

A skandináv térség legnagyobb autóbuszos szolgáltatójának számító Nobina állítja forgalomba elsőként a VDL városi-elővárosi autóbuszainak új nemzedékét Svédországban, miután a társaság négy darab alacsony belépésű VDL Citea LE-122 szóló villanybuszra adott le megrendelést. Az új járművek a Svédország nyugati részén található Ale régióban közlekednek majd a Västtrafik közlekedésszervező ernyőcég hálózatán, és a tervek szerint 2023 nyarától találkozhat velük az utazóközönség.

A VDL által kiadott látványterv alapján 1-2-0 ajtókiosztással érkező égszínkék villanybuszok M3/II járműosztálynak megfelelő specifikációval készülnek, azaz elővárosi-helyközi jellegű forgalomra szánják őket. A 12,2 méteres járművekbe 490 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomag kerül, ami ennél a hosszméretnél a típusba beépíthető maximumot jelenti. A részben a padlóba integrált, részben pedig a tetőn elhelyezett akkumulátorok egy 300 kW csúcsteljesítményű ZF CeTrax központi aszinkron villanymotort látnak el energiával.

A látványterveken már 2021 májusában, fizikai valójában viszont csak az idei InnoTrans kiállításon bemutatkozó új Citea típuscsalád a mostani üzlettel először jelenhet meg Svédországban, de korábban Hollandiából, Finnországból, Németországból és Franciaországból is több előrendelés érkezett rá. Bár napi forgalomban még egyetlen példány sem közlekedik, a típus már most számos nemzetközi elismerést magáénak mondhat: a holland Modyn stúdió által megálmodott formavilágát a közelmúltban Red Dot Design Award és iF Design Award formatervezési díjjal tüntették ki, ezen kívül elnyerte a German EBUS Award díjat is.

Címlapkép: VDL Bus & Coach

Címkék