Kitekintő

Már több mint ezer VDL villanybusz közlekedik Európa útjain

Mérföldkőhöz érkezett a VDL Bus & Coach az akkumulátoros villanybuszok értékesítése terén: a holland buszgyártó nemrég átadta az ezredik elektromos hajtású Citeáját.

A VDL napjainkban Európa 11 országában van jelen tisztán elektromos hajtású típusaival, az átadott járműveik száma mára meghaladta az ezret, kategóriabeli piaci részesedésük pedig a cég saját állítása szerint átlépte a 14%-ot. A holland buszgyártó lokálisan emissziómentes buszai az öreg kontinens útjain naponta több mint 200 ezer kilométert teljesítenek, és a legelső Citea SLF-120 Electric bemutatása óta összesítve már közel 200 millió megtett kilométert tudhatnak maguk mögött, ezzel pedig mostanáig több tízmillió kilogramm CO2 kibocsátásától óvták meg közvetlen környezetüket.

A VDL élvonalbeli európai buszgyártóhoz méltóan igen széles elektromos portfólióval rendelkezik, kínálatában az alacsony belépésű típusoktól a teljes hosszban alacsonypadlós csuklós buszokig többféle hosszúságú és kivitelű modellt találunk. A holland gyártó tavaly jelentette be, hogy az utolsó csavarig megújítja villanybusz-családját. A VDL Citea immár kizárólag elektromos hajtással készülő következő nemzedéke négyféle hosszváltozatban, öt különböző karosszériával lesz elérhető, a 12,2, 13,5 és 14,9 méter hosszú alacsony belépésű kivitelek mellett készül majd teljes hosszban alacsonypadlós verzió is ugyancsak 12,2 méteres hosszúsággal, a paletta csúcsán pedig a 18,1 méter hosszú, alacsonypadlós csuklós kivitel áll majd – ezek közül az utóbbi két változat kerül a leghamarabb piacra. Az újgenerációs Citeák gyártása idén kezdődik meg, összeszerelésük két helyen, a hollandiai Valkenswaardban és a belgiumi Roeselare-ban (az egykori Bova, illetve Jonckheere-gyárakban) zajlik majd.

Címkék