Kitekintő

Ezúttal az ausztrál piacon mutatott be új elektromos távolsági buszt a Yutong

A városi buszok után az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül a zéró emissziós hajtásmódok alkalmazhatósága a távolsági szegmensben is. A hosszú távú elektromos buszozásban néhány kivételtől eltekintve eddig jóformán csak egyes kínai gyártók láttak fantáziát, és bár a vezető európai márkák közül időközben a Mercedes-Benz és az MAN is bejelentette lokálisan emissziómentes helyközi típusok fejlesztését, ezek piacra kerülése csak az évtized közepére várható. A kínaiak viszont már most kész járműveket kínálnak – a világ legnagyobb buszgyártójának számító Yutong most Ausztráliában bővítette palettáját egy ilyen modellel.

A Yutong C12e névre keresztelt újdonság – becsületes gyári kódnevén ZK6137BEV – európai ízléssel szemlélve is egészen harmonikus formát kapott. A két éven át tartó fejlesztés során szem előtt tartották, hogy a típus a világpiacon is eladható legyen, így könnyen elképzelhető, hogy később más országokban is megjelenik majd a moduláris felépítésű, 9 vagy 12 méter hosszú változatban gyártható távolsági busz, amely az elektromos verzió mellett Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotoros kivitelben is készül majd, a jelenleg Ausztráliában kínált D12 típus utódjaként.

Az első elektromos bemutatópéldány érkezését a Sydneyben megrendezett Australasian Bus & Coach Expo kiállításra időzítette a Yutong termékeit a kenguruk földjén forgalmazó VDI Australia.  Ezt a tervek szerint egy országos tesztfutás követi majd különböző helyi üzemeltetőknél, amelyhez az importőr tervei szerint később további négy demóbusz csatlakozna. A főként különjáratokra és dolgozószállításra ajánlott 12,4 méter hosszú, egyajtós (ezen kívül baloldalt hátul vészkijárattal ellátott) autóbusz fedélzetén alapesetben 53 utasülés található, ezen kívül további egy üléssor beépítésével a típus konfigurálható 57 üléses iskolabuszként is. A gépészetet és a hatótávot érintő adatokat egyelőre nem közölték.

A beszámolók szerint a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, ennek megfelelően a C12e alapfelszereltsége többek között a jármű környezetéről 360°-os képet adó kamerarendszert, Mobileye holttérfigyelőt, EBS-t és éberségfigyelőt is magába foglal, az utasülésekhez pedig alapáron jár a biztonsági öv. Ezen kívül a bent ülők biztonságára a Yutong saját fejlesztésű, öt védelmi rendszert (ütközésvédelem, akkumulátorok rendszer- és modulszintű tűzvédelme, hőmenedzsment, folyamatos akkumonitorozás) és további három, a mindenkori út- és klimatikus viszonyokhoz történő alkalmazkodást elősegítő fejlesztést összefogó YESS (Yutong Electric Safety Standard) nevű biztonsági sztenderdjének minden funkciója is vigyáz.

Fotók: Yutong/VDI Australia

Címkék