Kitekintő

Busworld: második alkalommal Délkelet-Ázsiában

Idén október 5. és 7. között kerül megrendezésre a Busworld Southeast Asia seregszemle, amely másodjára szerepel a globális Busworld kiállítássorozat – köztük a brüsszeli Busworld Europe és az isztambuli Busworld Turkey rendezvények – szervezőinek naptárában. Az elsőt még a pandémia előtt, 2019 márciusában tartották, hozzá hasonlóan a 2022-es esemény helyszíne is Indonézia fővárosa, Jakarta lesz.

A Laksana designdíjas városi modellje a 2019-es Busworld Southeast Asia kiállításon – a képen a Volvo B8RLE alvázas kivitel, de létezik elektromos verzió is BYD alapokon

Bár a világ más régióihoz hasonlóan az autóbuszos iparág Délkelet-Ázsiában is megsínylette a koronavírus-járvány által okozott visszaesést, a szervezők abban bíznak, hogy az októberi szakmai összejövetel jó lehetőséget biztosít majd az üzleti élet újraindítására. A Busworld szervezet által jegyzett kisebb rendezvényektől megszokott módon a kiállításon a helyi gyártók dominálnak majd, közülük a piac 85-90%-át uraló négy legnagyobb cég, név szerint a Laksana, a New Armada, az Adi Putro és a Tentrem már jelezte részvételét. Előbbi kettő egy-egy új távolsági modellel készül a seregszemlére, a harmadik pedig Indonézia jelenlegi egyetlen önhordó konstrukciójú városi busztípusát állítja majd ki, amely külső megjelenését tekintve és egyes utastéri részleteiben is igen erőteljesen az Arrival éppen parkolópályára tett koncepcióját idézi. A délkelet-ázsiai térségben szintén aktív és a TransJakarta közlekedési társasággal éppen egy közös tesztfutást lebonyolító kínai Golden Dragon egy 6 és egy 12 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású busztípussal jelentkezett be.

A New Armada távolsági emeletese, tipikus délkelet-ázsiai stílusjegyekkel

Természetesen nem maradnak távol a meghatározó iparági beszállítók sem, többek között napelemek, kamerarendszerek, ajtók, kárpitok,  világítástechnikai komponensek és vezetéstámogató rendszerek gyártói is szerepelnek a kiállítói listán. A rendezvény programját összesen hat különböző, a délkelet-ázsiai buszpiaccal kapcsolatos szakmai szeminárium teszi majd teljessé.

Fotók: Busworld
Címkék